Iran i dalje povećava nuklearne zalihe

U izvještaju je navedeno da su prema procjenama od 19. februara, ukupne iranske zalihe obogaćenog uranijuma iznosile 3.197,1 kilogram, što je povećanje od 707,4 kilograma

3670 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Organizacija Ujedinjenih nacija za atomsku energiju saopštila je danas da je Iran dodatno povećao svoje zalihe visoko obogaćenog uranijuma kršeći sporazum sa svjetskim silama iz 2015.

U povjerljivom tromjesečnom izvještaju podijeljenom zemljama članicama Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je navela da Iran, prema procjenama ima zalihe od 33,2 kilograma uranijuma obogaćenog do 60 odsto, što je više od 15,5 kilograma u odnosu na novembar.

Tako visoko obogaćeni uranijum može da se koristi za proizvodnju atomskog oružja, zbog čega svjetske sile nastoje da obuzdaju nuklearni program Teherana.

Agencija sa sjedištem u Beču obavijestila je članice da još uvijek nije u mogućnosti da potvrdi tačne zalihe obogaćenog uranijuma u ​​Iranu zbog ograničenja koja je Teheran uveo inspektorima UN prošle godine.

U izvještaju je navedeno da su prema procjenama od 19. februara, ukupne iranske zalihe obogaćenog uranijuma iznosile 3.197,1 kilogram, što je povećanje od 707,4 kilograma.

IAEA je ranije danas saopštila da će generalni direktor Rafael Marijano Grosi otputovati u subotu u Teheran na sastanke sa visokim iranskim zvaničnicima.

Bonus video: