Šakltonov brod pronađen 107 godina nakon što je potonuo

Ekspedicija ovog broda postala je legendarna zbog uslova preživljavanja posade koja je mjesecima kampovala na ledu prije nego što se odvojio i oni su se u čamcu sklonili na negostoljubivo ostrvo naspram Antarktičkog polustrva

5387 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Olupina broda Endjurans britanskog istraživača Ernesta Šakltona koji je teško oštećen ledom i potonuo 1915. kod Antarktika, pronađena je u Vedelovom moru na dubini od 3.000 metara, objavili su danas istraživači.

"Vrlo smo uzbudjeni što smo lokalizovali i snimili slike Endjuransa", rekao je Mensun Baund, direktor izstraživačke misije koju je organizovala fondacija Folklands Maritajm Heritidž Trast.

"To je daleko najljepša drvena olupina koju sam ikad vidio. Stoji uspravno, vrlo ponosno na dnu mora, netaknua u fantastično očuvanom stanju", dodao je istraživač i rekao da može da se pročita čak i ime broda.

Ostaci broda otkriveni su na oko šest kilometara od mjesta njegovog potapanja, naveli su istraživači.

Ekspedicija za potragu koja broji oko 100 ljudi napustila je Kejptaun 5. februara na južnoafričkom ledolomcu, nadajući se da će naći olupinu prije kraja ljeta u toj oblasti.

Endjurans je napustio britansko ostrvo Južna Džordjija u Južnom Atlantiku krajem 1914. na ekspediciju predvodjenu Šakltonom, u prvom pokušaju prelaska Antakrtika od Vedelovog mora do Rosovog mora preko Južnog pola. Šaklton je krenuo u ekspediciju sa timom od 27 ljudi.

Ali januara 1915. brod je zarobljen u ledu u Vedelovom moru blizu ledene barijere Larsen. Zarobljen mjesecima brod je polako lomljen ledom i potonuo je u novembru 1915, na dubinu od oko 3.000 metara.

Ekspedicija je postala legendarna zbog uslova preživljavanja posade koja je mjesecima kampovala na ledu prije nego što se odvojio i oni su se u čamcu sklonili na negostoljubivo ostrvo naspram Antarktičkog polustrva. Takođe zbog smjelog Šakltonovog putovanja, on je u čamcu iz Endjuransa sa nekoliko svojih ljudi, krenuo da traži pomoć i vratio se i spasao cijelu posadu.

Uz talase koji su nekada dostizali visinu i do 20 metara, plovili su pune dvije nedjelje preko 1.482 kilometara ledenog okeana do ostrva Južna Džordžija. Zatim su pješačili gotovo 52 kilometra duž planinske unutrašnjosti ostrva i na kraju pronašli pomoć - lovce na kitove.

Ekspedicija Endjurans 22, koristila je savremenu tehnologiju i posebno dva podvodna drona u istraživanju te oblasti koju je sam Šaklton opisao kao "najgori dio najgoreg mora na svijetu" zbog uslova koje je stvorio led.

Bonus video: