Preminuo čovjek kome je presađeno prvo genetski modifikovano srce svinje

"Prije pristanka na transplantaciju, gospodin Benet je bio u potpunosti obaviješten o rizicima procedure i da je procedura bila eksperimentalna sa nepoznatim rizicima i koristima", rekli su iz bolnice

6745 pregleda 65 reakcija 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dejvid Benet, 57-godišnji muškarac sa neizliječivom srčanom bolešću koji je ušao u istoriju kao prva osoba koja je dobila genetski modifikovano svinjsko srce, umro je u utorak poslijepodne u Medicinskom centru Univerziteta Merilend, saopštila je bolnica.

Njemu je transplantacija urađena 7. januara.

Njegovo stanje počelo je da se pogoršava prije nekoliko dana, navodi se u saopštenju bolnice u srijedu, dodajući da je Benetu pružena "palijativna njega" nakon što je postalo jasno da se neće oporaviti.

Benet je bio u mogućnosti da komunicira sa porodicom tokom svojih posljednjih sati, navodi se u saopštenju.

Benet je prvi put došao u UMMC kao pacijent u oktobru, ugrađen mu je bajpas kako bi ga održao u životu, ali se smatralo da ne ispunjava uslove za konvencionalnu transplantaciju srca.

Nakon što je Benetu presađeno svinjsko srce koje je genetski modifikovano kako bi se spriječilo odbacivanje u prvoj operaciji te vrste, njegov sin je nazvao proceduru "čudom".

Operacija, koju je izveo tim u bolnici, bila je među prvima koja je pokazala izvodljivost transplantacije srca svinje na čovjeka, što je omogućeno novim alatima za modifikaciju gena.

Za Beneta je procedura bila posljednja opcija.

"Prije pristanka na transplantaciju, gospodin Benet je bio u potpunosti obaviješten o rizicima procedure i da je procedura bila eksperimentalna sa nepoznatim rizicima i koristima", rekli su iz bolnice.

31. decembra, američka uprava za hranu i ljekove dala je hitnu dozvolu za operaciju u nadi da će mu spasiti život.

Presađeno srce radilo je "veoma dobro nekoliko sedmica bez ikakvih znakova odbacivanja", saopštila je bolnica u srijedu.

Svinje su dugo bile primamljiv izvor potencijalnih transplantacija jer su njihovi organi toliko slični ljudskim.

Prethodni pokušaji transplantacije sa svinje na čovjeka nijesu uspjeli zbog genetskih razlika koje su uzrokovale odbacivanje organa ili virusa koji su predstavljali rizik od infekcije.

Bonus video: