‘Islamska država’ imenovala novog lidera nakon potvrde smrti Abu Ibrahima al-Kurešija

Bivši lider se početkom februara raznio bombom tokom američke racije na sjeverozapadu Sirije, prema navodima Washingtona, na području koje kontrolišu džihadisti suparnici IDIL-a

7853 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Militantna grupa "Islamska država" (IDIL) potvrdila je smrt svog lidera Abu Ibrahima al-Kurešija u izjavi od 10. marta i imenovala za njegovog nasljednika Abu Hasana al-Hašemija al-Kurešija, prenosi agencija France Presse (AFP).

IDIL se "zakleo na vjernost" "Abu Hasanu al-Hašemiju al-Kurešiju kao emiru vjernika i kalifu muslimana", rekao je portparol grupe na audio snimku.

Putem snimka je potvrđena smrt bivšeg lidera zajedno s bivšim portparolom grupe.

"Abu Ibrahim al-Kurejši i službeni portparol "Islamske države" Abu Hamza al-Kurejši... ubijeni su posljednjih dana", rekao je novi portparol.

Bivši lider se početkom februara raznio bombom tokom američke racije na sjeverozapadu Sirije, prema navodima Washingtona, na području koje kontrolišu džihadisti suparnici IDIL-a.

Abu Ibrahim al-Kurejši, koji je vodio IDIL od 2019., bio je etnički Turkmen iz iračkog grada Tal Afara. Zamijenio je vrhovnog vođu IDIL-a Abu Bakra al-Bagdadija, koji je ubijen u američkoj raciji u oktobru te godine.

Malo se zna o novom vođi, koji će služiti kao treći šef grupe od njenog osnivanja. Dolazi na čelo u trenutku kada je grupa oslabljena operacijama koje podržavaju SAD u Iraku i Siriji s ciljem spriječavanja ponovnog oživljavanja islamističkih militanata.

Samoproglašeni kalifat IDIL-a, uspostavljen 2014., nekada se protezao velikim dijelom Sirije i Iraka pod kojim su živjeli milioni ljudi.

Dugogodišnje vojne borbe koje su predvodile kurdsko-sirijske i iračke snage uz podršku Sjedinjenih Država i drugih sila na kraju je porazila IDIL u martu 2019.

Preostali pripadnici IDIL-a u Siriji uglavnom su otišli u pustinjska skrovišta iz kojih nastavljaju napade na kurdske snage i trupe sirijske vlade.

Prošlogodišnji izvještaj Ujedinjenih nacija procjenjuje da je oko 10.000 militanata "Islamske države" ostalo aktivno širom Iraka i Sirije.

Bonus video: