Ukrajinski zvaničnik tvrdi da je Benet nagovarao Zelenskog da prihvati uslove Rusije

"Benet je predložio predaju. Mi nemamo namjeru da to učinimo", rekao je ukrajinski zvaničnik za izraelske medije, a izvor u Benetovom kabinetu je ocijenio da je sumnjivo da je taj zvaničnik čuo razgovor dvojice lidera jer se razgovaralo putem privatne linije

16039 pregleda 9 komentar(a)
Naftali Benet, Foto: Reuters
Naftali Benet, Foto: Reuters

Premijer Izraela Naftali Benet nagovarao je predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da prihvati ponudu predsjednika Rusije Vladimira Putina na osnovu koje bi Kijev morao da učini značajne ustupke kako bi se okončala ruska invazija, rekao je danas jedan ukrajinski zvaničnik, navode izraelski mediji.

Kabinet premijera Izraela je međutim porekao tu tvrdnju.

"Kad bih ja bio ti, mislio bih o životu mog naroda i prihvatio ponudu", rekao je Benet Zelenskom u telefonskom razgovoru u utorak, izjavio je neimenovani zvaničnik za novinski sajt Vala i Harec.

U izvještaju se ne navode detalji Putinove ponude, ali je ranije sajt Vala objavio da predsjednik Rusije zahtijeva nezavisan region Donbas, ali ne i promjenu režima u Ukrajini.

U drugim izvještajama se navodi da plan koji je Benet predstavio Zelenskom uključuje priznanje ruske aneksije Krima i priznanje Donjecka i Luhanska kao odvojenih entiteta, te promjenu ustava Ukrajine da se izbaci posvećenost pridruživanju NATO.

Zelenski navodno nije dobro primio taj predlog.

"Benet je predložio predaju. Mi nemamo namjeru da to učinimo", rekao je ukrajinski zvaničnik za izraelske medije, a izvor u Benetovom kabinetu je ocijenio da je sumnjivo da je taj zvaničnik čuo razgovor dvojice lidera jer se razgovaralo putem privatne linije.

Takođe je rečeno da je razgovor Beneta i Zelenskog bio pozitivan i da se razgovaralo o mogućnosti sastanka ruskih i ukrajinskih pregovarača u Jerusalimu i da izraelski premijer ima jedan cilj da se "zaustavi krvoproliće u Ukrajini i nepotrebne patnje".

Izrael je imao dobre odnose s Ukrajinom i Rusijom i težio je da iskoristi tu poziciju da posreduje sporazumu, ali takođe da održi dobre veze s obje zemlje.

Međutim, veze s Kijevom su trenutno napete jer je Benet izbjegao da direktno optuži Rusiju za rat, iako je šef diplomatije Izraela Jair Lapid to učinio.

Neimenovani zvaničnik je takođe navodno rekao da je Izrael zahtijevao od Ukrajine da prestane da traži vojnu i odbrambenu pomoć jer bi to moglo da naruši nastojanja jevrejske države da posreduje i da ostane neutralna.

Ukrajina je više puta tražila od Izraela veću podršku od početka ruske invazije.

Izrael izbjegava da se usprotivi Rusiji, koja ima vojsku u Siriji, gdje izraelska vojska napada organizacije povezane s Iranom.

Za sada Zelenski nije impresioniran Benetovim naporima da posreduje i navodno je rekao da se premijer Izraela zadovoljava da bude poštansko sanduče za poruke između Rusije i Ukrajine, a nema sopstvene predloge.

Predsjednik Ukrajine navodno ima utisak da je Benet preuzeo ulogu posrednika u nastojanju da ne izabere stranu u ratu i ne naruši veze s Rusijom.

Zelenski je 25. februara zamolio Beneta da pokuša da pregovora o rješenju krize i premijer Izraela je prošle subote posjetio Moskvu gdje se sastao sa Putinom.

U međuvremenu i druge zemlje poput Njemačke i Francuske takođe prenose poruke između Rusije i Ukrajine i jasno i javno se protive invaziji za razliku od Beneta.

Po ocjeni ukrajinskog zvaničnika izraelska javnost mnogo više od svog premijera podržava Ukrajince.

Bonus video: