Novi lider ID je brat ubijenog kalifa

Badri potiče iz užeg kruga prekaljenih iračkih džihadista koji su se pojavili nakon američke invazije na Irak 2003.

6334 pregleda 0 komentar(a)
Foto: ERIK DE CASTRO
Foto: ERIK DE CASTRO

Novi lider ekstremističke grupe Islamska država (ID), čije je imenovanje ta grupa objavila u četvrtak, je brat ubijenog bivšeg kalifa Abu Bakra al-Bagdadija, objavio je Rojters, pozivajući se na dva visoka iračka zvaničnika i jedan zapadni bezbjednosni izvor.

ID je u snimljenoj audio poruci distribuiranoj na intrnetu imenovala svog lidera Abu al-Hasana al-Hašemija al-Kuraišija.

Do objave je došlo nekoliko nedjelja nakon smrti Abu Ibrahima al-Kuraišija, koji je naslijedio Bagdadija 2019. i postao drugi takozvani kalif grupe. I Bagdadi i Kuraiši su digli u vazduh sebe i članove porodica tokom napada SAD na njihova skrovišta na sjeveru Sirije.

Pravo ime novog lidera je Džuma Avad al-Badri, i on je Bagdadijev stariji brat, rekli su juče Rojtersu irački bezbjednosni zvaničnici. Jedan zapadni bezbjednosni zvaničnik je potvrdio da su braća, ali nije precizirao koji je stariji.

Malo toga je poznato o Badriju, ali on potiče iz užeg kruga prekaljenih iračkih džihadista koji su se pojavili nakon američke invazije na Irak 2003, piše Rojters.

Abu Bakr al-Bagdadi je ubijen 2019.
Abu Bakr al-Bagdadi je ubijen 2019.foto: Reuters

”Badri je radikal koji se pridružio selefijskim džihadističkim grupama 2003. i poznato je da je uvijek bio uz Bagdadija kao lični pratilac i islamski pravni savjetnik”, rekao je jedan od iračkih bezbjednosnih zvaničnika.

On je dodao da je Badri dugo bio lider Šura savjeta ID, liderske grupe koja određuje strategiju i nasljednika u slučaju ubistva ili zarobljavanja kalifa.

Na audio snimku na kojem se najavljuje novi vođa navodi se da ga je Kuraiši imenovao za svog nasljednika prije smrti.

Nova bezbjednosna prijetnja

Irački bezbjednosni zvaničnici i analitičari kažu da će novi lider nastaviti da pokušava da sprovodi napade širom Iraka i Sirije i da možda ima svoju viziju o tome kako se ti napadi izvode.

Jedan od iračkih bezbjednosnih zvaničnika rekao je da je Badri nedavno prešao iz Sirije u Irak.

Badri će naslijediti kontrolu nad finansijskim resursima koji su značajni, prema izvještaju koji je u decembru sastavio tim Ujedinjenih nacija za praćenje sankcija.

”Prema nedavnim procjenama ... rezerve grupe iznose između 25 miliona dolara i 50 miliona dolara”, navedeno je u izvještaju. Dodaje se, međutim, da Islamska država troši više nego što zarađuje, oslanjajući se na iznude, pljačke i otmicu radi otkupa.Badri ima dva brata, od kojih je jedan godinama u iračkom pritvoru, rekao je irački bezbjednosni zvaničnik. Za drugog brata se ne zna gdje boravi, ali se vjeruju da je takođe islamistički radikal.

Bonus video: