BOGATAŠI MEĐU KANDIDATIMA

SAD: Hoće li trka za guvernera Ilinoisa biti najskuplja u istoriji?

Kandidati su potrošili skoro 30 miiona dolara u prvih devet mjeseci ove godine, što je sedam puta više od novca potrošenog u istom periodu prije četiri godine, pokazuju podaci Kampanje za političku reformu Ilinoisa
0 komentar(a)
Ilinois, Foto: Shutterstock
Ilinois, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.10.2017. 20:39h

Trka za guvernera američke države Ilinois u novembru 2018. godine na putu je da postane najskuplja u istoriji SAD.

Ona bi to mogla da postane imajući u vidu da su među kandidatima nasljednik bogatstva lanca hotela "Hajat" i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu demokrata Dzej Bi Pricker, kao i multimilioner i nekadašnji biznismen, a sada republikanski guverner Brus Rauner.

Među kandidatima je i demokrata Kris Kenedi, nećak pokojnog predsjednika Džona F. Kenedija, koji bi u uobičajenoj trci mogao biti kandidat sa najvećim bankovnim računom.

Ali, napominje AP, ovo nije uobičajna trka.

Svi kandidati zajedno prikupili su više od 100 miliona dolara prošle godine, a većina tog novca dolazi od Prickera i Raunera.

Američka agencija navodi da je to skoro ista količina novca kolika je ukupno potrošena u trci za guvernera 2014, odnosno rekordnih 112 miliona dolara u Ilinoisu.

Kandidati su potrošili skoro 30 miiona dolara u prvih devet mjeseci ove godine, što je sedam puta više od novca potrošenog u istom periodu prije četiri godine, pokazuju podaci Kampanje za političku reformu Ilinoisa.

Prema riječima direktora za političke podatke Kampanje za političke reforme Ilinoisa Kolina Vilijamsa, ukoliko se taj trend nastavi, trka bi "apsolutno" mogla da prevaziđe najskuplju trku za guvarnera do sada, odnosno rekord oboren u Kaliforniji 2010. kada su kandidati potrošili oko 280 miliona dolara.

Pricker, za kojeg američki biznis magazin Forbs navodi da vrijedi 3,4 milijarde dolara, potpuno samostalno finansira kampanju.

On smatra da će ga samofinansiranje učiniti nezavisnim od određenih interesa.

Pricker, takođe, smatra da su "duboki džepovi" neophodni da se suprotstavi Rauneru, koji je utrošio više od 60 miliona dolara svog novca da obnovi akcije Republikanske partije širom te američke savezne države i pobijedi na izborima 2014. godine.

Kenedi kaže da vjeruje da "smo svi mi ogorčeni" zbog novca koji se troši na izbore, ali smatra da demokrate "moraju da odgovore" Rauneru i Republikanskoj partiji.

Preporučujemo za Vas