UN osudile masovna pogubljenja osuđenika na smrt u Saudijskoj Arabiji

Saudijska Arabija je, samo u jednom danu, pogubila 81 osobu osuđenu na smrt zbog djela povezanih sa "terorizmom", i to je rekord koji premašuje ukupan broj pogubljenih tokom 2021. godine.

5384 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Visoka komesarka UN za ljudska prava osudila je "masovna pogubljenja" 81 osuđenika na smrt u Saudijskoj Arabiji.

"Među onima kojima su odrubljene glave 12. marta, 41 je pripadao šiitskoj manjini i učestvovao u demonstracijama protiv vlade 2011-2012. godine tražeći veće učešće u političkom životu, sedmoro su bili Jemenci, a jedan Sirijac", rekla je Mišel Bašle u saopštenju.

Saudijska Arabija je u subotu, samo u jednom danu, pogubila 81 osobu osuđenu na smrt zbog djela povezanih sa "terorizmom", i to je rekord koji premašuje ukupan broj pogubljenih tokom 2021. godine.

Ukupno 73 Saudijca, sedam Jemenaca i jedan Sirijac osuđeno je za više zločina u Saudijskoj Arabiji, javila je tamošnja agencija SPA.

Bašle je rekla da prema informacijama koje imaju njene službe neki od pogubljenih su bili osuđeni u postupcima koji nisu odgovarali međunarodnim normama.

U slučaju Jemenaca pogubljenja su izgleda vezana za tekući rat u Jemenu, dodala je ona.

"Izvršenje smrtne kazne na osnovu nepravednih procesa zabranjeno je međunarodnim zakonima vezanim za ljudska prava i humanitarno pravo i mogu se smatrati ratnim zločinima", napisala je ona u saopštenju.

Ona je podsjetila da je smrtna kazna nespojiva sa osnovama ljudskih prava i da ne davanje informacija o bližim okolnostima pogubljenja može da se smatra kao tortura ili loš tretman. Vlasti su takođe obavezne da vrate tijela pogubljenih njihovim porodicama.

Bašle je izrazila zabrinutost zbog saudijskih zakona koji obuhvataju vrlo široku definiciju terorizma, rizikujući da "pretvori u kriminalce" ljude koji koriste svoju slobodu izražavanja i pravo na mirne proteste.

Ona je pozvala Rijad da prekine sa pogubljenjima i da proglasi moratorijum na primjenu smrtne kazne i da preinači kazne osuđenika na smrt. Takođe je pozvala saudijske vlasti da promijene zakone vezane za terorizam.

Bonus video: