Kina: Broj novih slučajeva koronavirusa u jednom danu povećan za više od dva puta

Nacionalna zdravstvena komisja saopštila je da je u poslednja 24 časa zabeleženo 3.507 novih slučajeva lokalno prenesene zaraze kovidom-19, u odnosu na 1.337 prethodnog dana

4376 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz kineskog grada Šangaja, Foto: Reuters
Detalj iz kineskog grada Šangaja, Foto: Reuters

Broj novozaraženih kovidom-19 u Kini se povećao za više od dva puta u odnosu na prethodni dan, saopštile su danas zdravstvene vlasti u vreme kada se zemlja suočava sa najvećim rastom od početka pandemije. Nacionalna zdravstvena komisja saopštila je da je u poslednja 24 časa zabeleženo 3.507 novih slučajeva lokalno prenesene zaraze kovidom-19, u odnosu na 1.337 prethodnog dana.

Soj virusa koji se brzo širi poznat kao "stelt omikron" dovodi u pitanje kinesku strategiju nulte tolerancije kojom je zemlja uspela da da suzbije zarazu posle prvog talasa u Vuhanu, početkom 2020. godine.

Iako su brojevi novozaraženih osoba mali u odnosu na druge zemlje u svijetu, više od 10.000 slučajeva zabilježenih u prve dvije nedjelje marta daleko je više nego prilikom ranijih izbijanja žarišta u Kini.

Nisu prijavljeni novi smrtni slučajeva od koronavirusa u više žarišta širom zemlje.

Najveći broj slučajeva je registrovan u sjeveroistočnoj provinciji Džilin, 2.601.

Manja žarišta pogodila su desetak provincija i većih gradova uključujući Peking, Šangaj i Šenzen.

Vlasti Džilina zabranili su stanovnicima da napuste tu provinciju, kao i da putuju u gradova unutar provincije. Devet miliona stanovnika Čangčuna, glavnog grada provincije i centra ekonomije, su u lokdaunu od petka dok vlasti ponovo sprovode masovno testiranja u tom gradu i u Džilinu.

Više od 1.000 zdravstvenih radnika došlo je iz drugih provincija s opremom za suzbijanje pandemije, a provincija je mobilisala 7.000 vojnih rezervista da pomognu.

Provincija Šandong imala je, posle Džilina, najviše slučajeva, s registrovanih 106 novoobolelih u prethodnom danu.

Provincija Guangdong na jugoistoku, gde je grad Šenzen u lokdaunu od nedelje, prijavila je 48 novih slučajeva zaraze.

Šangaj je zabeležio devet novih slučajeva a Peking šest.

Bonus video: