Sastali se kineski diplomata i savjetnik za bezbjednost SAD: "Vraćanje odnosa na stazu zdravog i stalnog razvoja"

Jang je rekao je da je sprovođenje konsenzusa između šefa država najvažniji zadatak

3324 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Član Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK) Jang Điječi razgovarao je sa savjetnikom za nacionalnu bezbjednost SAD Džejkom Salivanom o približavanju dvije zemlje i "vraćanju odnosa na stazu zdravog i stalnog razvoja".

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG) Jang i Salivan razgovarali su u ponedeljak u Rimu.

Dvije strane su saglasne da zajednički primjenjuju konsenzus koji su postigli šefovi dvije države, povećaju razumijevanje, upravljaju razlikama, prošire konsenzus i ojačaju saradnju, kako bi se akumulirali uslovi za približavanje Kine i SAD.

Jang, takođe direktor Kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta KPK, rekao je da je sprovođenje konsenzusa između šefa država najvažniji zadatak.

On je rekao da je kineski predsjednik Si Đinping predložio tri principa u razvoju odnosa Kine i SAD, a to su međusobno poštovanje, miroljubivu koegzistenciju i saradnja u kojoj svi dobijaju.

"Predsjednik SAD Džozef Bajden je pozitivno odgovorio i naglasio da Sjedinjene Države ne traže novi hladni rat, niti žele da mijenjaju kineski sistem, a neće se ni suprotstavljati Kini kroz jačanje saveza, podržavati 'nezavisnost Tajvana' ili tražiti konfrontaciju sa Kinom", istakao je Jang.

Jang je kazao da se tajvansko pitanje tiče suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kine.

"U tri zajednička saopštenja Kine i SAD rekao je da je američka strana eksplicitno priznala da postoji samo jedna Kina i da je princip jedne Kine premisa za uspostavljanje diplomatskih odnosa između Kine i Sjedinjenih Država kao i politički temelj njihovih odnosa", kazao je kineski diplomata.

Kina apeluje na američku stranu, istakao je Jang, da prizna visoku osjetljivost pitanja Tajvana, da se pridržava principa jedne Kine, odredbi tri kinesko-američka zajednička saopštenja i obaveza koje je preuzela američka strana, i prestane da ide dalje opasnim putem .

Jang je izložio stav Kine o pitanjima vezanim za Sinđijang, Tibet i Hongkong, istakavši da se ta pitanja tiču suštinskih interesa Kine i da su unutrašnje stvari Kine koje ne dozvoljavaju strano miješanje.

"Svaki pokušaj da se ova pitanja iskoriste za suzbijanje Kine neće uspjeti", rekao je on.

Dvije strane su takođe razmijenile mišljenja o međunarodnim i regionalnim pitanjima, uključujući pitanje Ukrajine, nuklearno pitanje Korejskog poluostrva, nuklearno pitanje Irana i pitanje Avganistana, prenosi CMG

Bonus video: