GEBRESEJUS POVUKAO ODLUKU

Nakon oštrih kritika: Mugabe neće biti ambasador dobre volje

0 komentar(a)
Robert Mugabe, Foto: Reuters
Robert Mugabe, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.02.2019. 23:09h

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus saopštio je da povlači odluku o imenovanju predsjednika Zimbabvea Roberta Mugabea za ambasadora dobre volje.

Gebrejesus je bio na udaru oštrih kritika zbog izbora Roberta Mugabea koji je na vlasti u Zimbabveu od 1980. godine.

"U proteklih nekoliko dana razmišljao sam o odluci da imenujem Njegovu Ekselenciju predsjednika Roberta Mugabea za ambasadora dobre volje SZO po pitanju nezaraznih bolesti u Africi. Kao rezultat toga, odlučio sam da povučem odluku o imenovanju", stoji u saopštenju Tedrosa na Tviteru. 

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije je prethodno pohvalio Zimbabve zbog posvećenosti javnom zdravlju. Međutim kritičari predsjednika te zemlje su naveli da je sistem zdravstvene zaštite uništen tokom njegove decenijske vladavine, da medicinsko osoblje često ne dobija platu i da nedostaju ljekovi, piše BBC. 

Britanska vlada je navela da je njegov izbor "iznenađujuć i razočaravajuć" s obzirom na situaciju u Zimbabveu kada su u pitanju ljudska prava, dodajući da bi to moglo da ugrozi reputaciju SZO. 

Kanadski premijer Džastin Trudo je rekao da je nakon te informacije "pomislio da je u pitanju prvoaprilska šala", dok je američki Stejt department saopštio da je to "u suprotnosti sa idealima Ujedinjenih nacija za poštovanje ljudskih prava i ljudskog dostojanstva". 

Nakon kritika, Etiopljanin Tedros Adhanon Gebrejesus, bivši ministar zdravlja, rekao je da će "preispitati" svoju odluku u skladu sa "vrijednostima SZO". 

AP navodi da čelnici UN agencija i generalni sekretar UN obično biraju poznate ličnosti i druge viđenije osobe za ambasadore kako bi privukli pažnju na globalne probleme, pa je tako američka glumica Anđelina Džoli postala ambasadorka za izbjeglice, a Pakistanka Malala Jusafzaj, koja je sa 17 godina dobila Nobelovu nagradu za mir 2014, ambasadorka za pitanja obrazovanja. 

Osim toga, oni ističu i da UN ambasadori imaju malo stvarne moći i mogu da budu otpušteni sa funkcije, kao što se desilo u slučaju strip junakinje ‘Čudesne žene’ kojoj je zvanje oduzeto nakon kritika da oskudno obučena bjelkinja sklona nasilju i nije najbolji uzor na koji djevojčice treba da se ugledaju. 

Tedros je objavio imenovanje Mugabea u srijedu tokom sastanka na visokom nivou o nezaraznim bolestima u Urugvaju. 

Zapad 93-godišnjeg Mugabea optužuje da je uništio privredu Zimbabvea i brojna kršenja ljudskih prava tokom 37 godina upravljanja zemljom sa funkcija predsjednika i premijera, koje i dalje traje.