Moskva: Amerikanci Raku razorili kao Drezden

Prema riječima portparola ruskog Ministarstva odbrane IGora Konašenkova, tokom operacije oslobađanja Rake, koji je bio pod kontrolom pripadnika Islamske države, stradalo je na hiljade civila
66 pregleda 3 komentar(a)
Raka, Foto: Reuters
Raka, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.10.2017. 08:59h

Avioni SAD i koalicionih snaga bombardovali su sirijski grad Raku na isti način na koji je uništen Drezden tokom Drugog svjetskog rata, kaže Igor Konašenkov, portparol ruskog Ministarstva odbrane.

Prema njegovim riječima, tokom operacije oslobađanja Rake, koji je bio pod kontrolom pripadnika Islamske države, stradalo je na hiljade civila, prenosi Tanjug.

"Raka je doživjela sudbinu Drezdena 1945. godine, koji je izbrisan u britansko-američkom bombardovanju", rekao je Konašenkov.

“Vašington, Pariz i Berlin saopštavaju da ulažu na milione dolara i eura za obnovu mirnog života u Raki, ali u realnosti, oni žele da sakriju dokaze o varvarskom bombardovanju Rake, koju su, ‘oslobodili’ od ID”, kaže Konašenkov.

Sirijske demokratske snage (SDF), koje podržava koalicija predvođena SAD, proglasile su u petak pobjedu nad Islamskom državom u Raki.

Portparol i komandant SDF Talal Silo je, na konferenciji za novinare, istakao da je Raka "oslobođena od ekstremista" i da je vlast zvanično predata lokalnom savjetu.

"Pobijedili smo terorizam", rekao je Silo.

Pres konferencija je održana na gradskom sportskom stadionu koji su ekstremisti Islamske države bili pretvorili u veliki zatvor gdje su držali zatočene i mučili protivnike.

Silo je pozvao međunarodnu zajednicu i humanitarne organizacije da pomognu obnovu grada.

Islamska država je osvojila Raku u januaru 2014. godine i taj grad pretvorila u epicentar svoje vladavine.

Bonus video: