putovali nešto više od tri sata

Ruski kosmonauti stigli na MSS; Rogozin: SAD će morati da koriste metle za letjenje u svemir

Administrator NASA-e Bil Nelson rekao je danas za Asošiejted pres da i dalje postoji saradnja sa ruskim kosmonautima iz civilnog svemirskog programa

21133 pregleda 1 komentar(a)
Sojuz MS-21, Foto: Reuters
Sojuz MS-21, Foto: Reuters

Trojica ruskih kosmonauta stigli su danas na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS), i to su prvi kosomonauti u svemiru od početka napada Rusije na Ukrajinu.

Kosmonauti ruske svemirske agencije Roskosmos Oleg Artemjev, Denis Matvejev i Sergej Korsakov uspješno su poletjeli sa ruskog kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu u 11.55 (po istočnom vremenu) u letjelici Sojuz MS-21.

Oni su stigli na stanicu nakon nešto više od tri sata, pridruživši se sedmočlanoj posadi koju čine dvojica Rusa, četvoro Amerikanca i jedan Njemac.

To je prvo lansiranje svemirske posade otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara.

Zbog rata su otkazana lansiranja svemirskih letjelica i raskinuti ugovori.

Direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin upozorio je da će SAD morati da koriste "metle" za letjenje u svemir nakon što je Rusija rekla da će prestati da isporučuje raketne motore američkim kompanijama.

Mnogi su izrazili zabrinuti da Rogozin dovodi u opasnost decenije mirnog partnerstva u svemiru, posebno na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Administrator NASA-e Bil Nelson rekao je danas za Asošiejted pres da i dalje postoji saradnja sa ruskim kosmonautima iz civilnog svemirskog programa.

"Oni su profesionalci. I pored svega, gore u svemiru, možemo da sarađujemo sa našim ruskim prijateljima, našim kolegama", rekao je Nelson za AP.

NASA-in astronaut Mark Vande Hej, koji je u utorak oborio američki rekord u jednom svemirskom letu od 340 dana, treba da napusti Međunarodnu svemirsku stanicu sa dvojicom Rusa u kapsuli Sojuz koja će sletjeti u Kazahstan 30. marta.

U aprilu, još tri NASA i jedan italijanski astronaut treba da polete ka svemirskoj stanici.