Amerikanci primaju Ukrajince, Ruse odvraćaju

Nekoliko desetina Rusa danima boravi pored graničnog zida, nadajući se da će američki zvaničnici čuti njihove molbe da ih zaštite

21649 pregleda 156 reakcija 6 komentar(a)
Rus i Ukrajinac na granici između SAD i Meksika, Foto: JORGE DUENES
Rus i Ukrajinac na granici između SAD i Meksika, Foto: JORGE DUENES

Rusi koji pokušavaju da uđu u Sjedinjene Države na meksičkoj granici su frustrirani što ne prolaze kao Ukrajinci, iako su napustili svoju domovinu zbog invazije na Ukrajinu.

Američki zvaničnici su ove nedjelje pustili desetine Ukrajinaca, ali Rusi su i dalje u limbu, pa neki kampuju na trotoaru pored granične ograde od bodljikave žice, uprkos upozorenjima meksičkih vlasti da odu.

Rusi čekaju humanitarnu vizu u Tihuani
Rusi čekaju humanitarnu vizu u Tihuanifoto: Reuters

Irina Zolkina, nastavnica matematike koja je napustila Moskvu sa četvoro djece i momkom svoje ćerke, briznula je u plač kada je američki graničar u četvrtak bacio pogled na njenu gomilu ruskih pasoša i odmahnuo glavom, rekavši da će morati da sačekaju - nedugo pošto su zvaničnici uveli šest ukrajinskih muškaraca, piše Rojters.

"Toliko godina živimo u strahu ... grozno je i u Rusiji", rekla je Rojtersu u meksičkom pograničnom gradu Tihuana, preko puta San Dijega u Kaliforniji.

Zolkina je Rojtersu pokazala BBC-jev snimak svog hapšenja zbog učešća na antiratnom protestu 24. februara, na dan kada je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu.

Ona je puštena nakon nekoliko sati i napustila je Rusiju sa djecom sljedeće nedelje. Preko Taškenta i Istanbula je stigla do meksičkog odmarališta Kankun - odakle Rusi obično kreću ka američkoj granici.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, izbjeglo je više od tri miliona Ukrajinaca, većina njih u zemlje koje se graniče sa Ukrajinom. Hiljade Rusa je takođe napustilo svoju zemlju, prema medijskim izvještajima.

Neki Ukrajinci koji prelaze u Tihuani dobili su dozvolu da ostanu u SAD godinu dana.

Ukrajinci mogu da ostanu do 2023.
Ukrajinci mogu da ostanu do 2023.foto: Reuters

Na pitanje o Ukrajincima i Rusima na granici, američki sekretar za unutrašnju bezbjednost Alehandro Majorkas rekao je u četvrtak da vlada pomaže ljudima koji bježe iz Ukrajine i da se razmatraju drugi programi za proširenje humanitarne pomoći.

Granica između SAD i Meksika zatvorena je za većinu tražilaca azila u skladu sa politikom borbe protiv pandemije koronavirusa.

Portparol ministarstva za unutrašnju bezbjednost je povodom trenutne politike prema Rusima, rekao je da se prave izuzeci od naredbe od slučaja do slučaja za "posebno ranjive pojedince".

Povratak u Rusiju nije opcija

Nekoliko desetina Rusa već nekoliko dana provode umotani u debela ćebad i spavaju tik uz granični zid, nadajući se da će američki zvaničnici čuti njihove molbe da ih zaštite.

"Nepravedno je što ne možemo da uđemo", rekao je 32-godišnji Mark, menadžer restorana koji je došao iz Moskve sa suprugom. On je početkom marta preko Turske i Njemačke stigao u Meksiko.

Oboje su bili u pritvoru tri dana prošle godine nakon protesta u znak podrške zatočenom opozicionom lideru Alekseju Navaljnom, rekao je Mark, koji je želio da mu se prezime ne objavljuje. On je dodao da povratak u Rusiju nije opcija nakon usvajanja novog zakona koji propisuje do 15 godina zatvora za radnje koje diskredituju rusku vojsku.

Ukraine
foto: Reuters

"Sami smo odlučili da budemo ovdje i čekamo na podu", rekao je Mark, sjedeći na ćebetu, dok je posmatrao stotine turista i američkih građana kako ulaze u San Dijego. "Ako odemo odavde, svi će odmah zaboraviti na ovaj problem".

Podaci američke vlade su pokazali da su u periodu od oktobra 2021. do januara, granični službenici naišli na oko 6.400 Rusa, od kojih su neki rekli da su disidenti i sada su u SAD. Ruska ambasada je tada u saopštenju navela da je kontaktirala vlasti SAD u vezi sa tim građanima.

Meksički zvaničnici u Tihuani su prošle nedjelje dijelili letke na ruskom jeziku sa spiskom obližnjih skloništa za migrante i pismom u kojem se kaže da Rusi mogu da zatraže azil, ali da ne bi trebalo da kampuju na prometnoj granici, navodi Rojters.

Boravak tamo predstavlja "rizik da SAD odluče da zatvore prelaz iz razloga unutrašnje bezbjednosti", navedeno je u pismu koje je potpisao direktor za migracije Tihuane Enrike Lucero.

Za sada, Rusi ne mrdaju nigdje.

"Ne želim da ubijam braću"

Mihail Šljačkov (35) je ispričao da je odlučio da ode u Meksiko sa suprugom dan nakon invazije, plašeći se da će biti pozvan da se bori protiv bliskih rođaka u Ukrajini.

"Ne želim da ubijem svoju braću", rekao je, pokazujući fotografiju izvoda iz matične knjige rođenih u kojem piše da je njegova majka rođena u Ukrajini.

Postoji element rasizma od strane američkih vlasti", rekao je Meksikanac Kevin Salgado

Dok Rusi čekaju, američki granični službenici takođe odbijaju tražioce azila iz Nigerije, Kolumbije, Hondurasa i Meksika, što je izazvalo pritužbe na nepravedan tretman.

"Postoji element rasizma od strane američkih vlasti", rekao je Kevin Salgado (19), Meksikanac iz Mičoakana, države pogođene nasiljem gdje su, kako je rekao, ubijeni njegov otac i šesnaestogodišnji brat, obojica pripadnici lokalne policije.

"Zašto puštaju Ukrajince?... Može li neko da nam objasni?"

Bonus video: