Južnokorejska vojska: Sjeverna Koreja ispalila rakete iz višecjevnih bacača

Od početka godine Pjongjang je izveo deset većih proba naoružana od kojih je Sjeverna Koreja dve opisala kao lansiranje "izviđačkih satelita", dok su Seul i Vašington rekli da se radi o testiranju sistema interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM)

4861 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Sjeverna Koreja ispalila je danas rakete iz višecjevnih bacača, prema navodima južnokorejske vojske u vrijeme obnovljenih tenzija na Korejskom poluostrvu zbog brojnih sjevernokorejskih proba oružja.

Od početka godine Pjongjang je izveo deset većih proba naoružana od kojih je Sjeverna Koreja dve opisala kao lansiranje "izviđačkih satelita", dok su Seul i Vašington rekli da se radi o testiranju sistema interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM).

"Bilo je ispaljivanja jutros i sumnjamo da su iz višecjevnih raketnih bacača", naveo je u saopštenju generalštab združene južnokorejske vojske.

Kako se dodaje južnokorejska vojska zadržava čvrst položaj pripreme za odbranu i blisko prati povezane događaje.

U jednom satu od 7.20 po lokalnom vremenu danas (23.40 po srednjoevropskom vremenu u subotu) četiri ispaljivanja raketa izvedena su u pravcu mora na zapadu Sjeverne Koreje iz mjesta u provinciji Južni Pjongan, javila je južnokorejska novinska agencija Jonhap pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

Nacionalni savjet za bezbjednost Južne Koreje imao je hitan sastanak i pozvao na jačanje priprema da bi se spriječila svaka bezbjednosna praznina za vrijeme tranzicije na čelu države, navodi se u saopštenju iz predsjedništva zemlje.

Predsjednik Jun Suk-jeol biće inaugurisan 10. maja, poslije pobjede na izborima 9. marta.

Današnja ispaljivanja raketa izvedena su nekoliko dana poslije neuspjele probe oružja koja je prema analitičarima mogla da bude proba nove interkontinentalne balističke rakete.

SAD i Južna Koreja sumnjaju da se Pjongjang priprema da ispali interkontinentalnu balističku raketu Hvasong-17, koju analitičari nazivaju "monstrum raketa".

Sjeverna Koreja 15. aprila slavi 110. godišnjici rodjenja Kim Il Sunga, osnivača zemlje, i mnogi stručnjaci očekuju da će raketa biti lansirna tada.

Bonus video: