Avion sa 132 putnika srušio se u Kini: Nema preživjelih?

"Potvrđeno je da se avion srušio", navodi se u kratkom saopštenju i dodaje da je "radna grupa" poslata na mjesto nesreće

62199 pregleda 309 reakcija 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.03.2022. 13:08h

Avion kompanije "Čajna Istern Erlajns" (China Eastern Airlines) sa 132 ljudi srušio se na jugozapadu Kine, saopštila je kineska uprava za civilnu avijaciju (CAAC).

Rojters prenosi da mediji javljaju da nema tragova preživjelih, te da je avio-kompanija saopštila da duboko žali za putnicima i posadom koji su poginuli.

Kineska uprava je saopštila da je u avionu bilo 123 putnika i devet članova posade, ispravljajući prethodne izvještaje prema kojima je u letjelici bilo 133 ljudi.

Boing-737 srušio se blizu grada Vudžua, u regionu Gangsi, i izazvao požar na planini, javila je javna televizija Si-Si-Ti-Vi (CCTV).

Prema lokalnim medijima avion MU5735 kompanije "China Easter Airlines" poletio je nešto poslije 13.00 po lokalnom vremenu (6.00 po srednjoevropskom) iz jugozapadnog grada Kunminga. Letio je za južni grad Kanton, udaljen oko 1.300 kilometara.

Letjelica je izgubila kontakt iznad grda Vudžua, u planinskoj oblasti Gangsi, navela je kineska uprava za civilnu avijaciju (CAAC).

"Potvrđeno je da se avion srušio", navodi se u kratkom saopštenju i dodaje da je "radna grupa" poslata na mjesto nesreće.

Nesreća je izazvala požar na planini, javila je javna televizija CCTV navodeći da su spasilačke ekipe poslate na lice mjesta.

Uprava za civilnu avijaciju navela je da je poslat tim zvaničnika na mjesto nesreće a vatrogasna služba Guangsija je saopštila da se radi na obuzdavanju planinskog požara izazvanog udesom.

Satelitski snimci Nase pokazuju veliki požar u oblasti gdje se avion srušio, prenosi agencija AP.

Za sada nema komentara od aviokompanije "Čajna Istern Erlajns"

To je jedna od tri vodeće kineske aviokompanije koja obavlja desetine domaćih i međunarodnih ruta na 248 destinacija. Avionske nesreće su relativno rijetke u Kini u zemlji gdje je vrlo razvijen aviosaobraćaj posljednjih decenija i gdje su bezbjednosne mjere vrlo stroge.

Posljednja veća nesreća dogodila se u avgustu 2010. kada je stradalo gotovo 50 ljudi.

Rojters i Skaj njuz su ranije javili da se avion srušio te da je prevozio 133 putnika.

Rojters je tada prenio vijesti kineske državne televizije da je avion "doživio nesreću u regionu Guangsi i izazvao požar u planinama".

Kako navodi Flightradar, a prenosi Rojters "još nije bilo riječi o uzroku pada aviona, koji je star šest godina.

"China Eastern Airlines" iz Kuenminga za Gvangžu poletio je u 13.11 sati (06:11 po srednjeevropskom vremenu), pokazali su podaci "FlightRadar24", a praćenje leta završeno je u 14.22. (07.22)", dodao je Rojters.

U Gvangžu je trebalo da sleti u 15.05 sati (08:05).

Bezbjednosna evidencija kineske avio-industrije bila je među najboljima u svijetu tokom protekle decenije, naveo je Rojters.

Bonus video: