SAD nazvale genocidom nasilje vojske Mjanmara nad muslimanskom manjinom

Blinken je rekao da su namjere vojske prevazišle etničko čišćenje i da to nasilje predstavlja želju "stvarnog uništenja" Rohindža

2917 pregleda 36 reakcija 7 komentar(a)
Blinken, Foto: Reuters
Blinken, Foto: Reuters

Američke vlasti danas su prvi put zvanično nazvale genocidom nasilje vojske Mjanmara nad muslimanskom manjinom Rohindža u periodu od 2016. do 2017. godine.

"Utvrdio sam da su pripadnici vojske Mjanmara počinili genocid i zločine protiv čovječnosti nad Rohindžama 2016. i 2017. godine", izjavio je šef američke diplomatije Entoni Blinken.

Prema njegovim riječima, dokazi kojima raspolaže pokazuju "jasnu namjeru koja stoji iza tih zločina - namjeru da se unište Rohindže, u cjelini ili djelimično".

Blinken je rekao da su namjere vojske Mjanmara prevazišle etničko čišćenje i da to nasilje predstavlja želju "stvarnog uništenja" te muslimanske manjine.

Oko 740.000 Rohindža pobjeglo je iz Mjanmara u susjedni Bangladeš od 2017. godine, bježeći od kampanje etničkog čišćenja koju su osudile i UN. Blinken je rekao da se procjenjuje da je ubijeno više od 9.000 Rohindža.

Rohindže u Mjanmaru smatraju se "strancima" i državljanstvo im ne priznaje vlast te zemlje čijih 95 odsto stanovnika čine budisti.

Međunarodni krivični sud, najviši sud UN sa sjedištem u Hagu koji je zadužen za suđenje onima koji su odgovorni za najgore zločine počinjene širom svijeta, pokrenuo je 2017. godine istragu o zločinima počinjenim u Mjanmaru.

Bonus video: