Francuski list: Jedna od ovih žena mogla bi postati nova šefica NATO-a

Les Echos piše kako je favorit Kolinda Grabar-Kitarović, koja je već radila u NATO-u kao pomoćnica glavnog sekretara. Politico je pisao kako se Grabar-Kitarović može pohvaliti jednim od najimpresivnijih biografija među potencijalnim budućim šeficama NATO-a

14474 pregleda 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

NATO je u potrazi za nasljednikom glavnog sekretara Jensa Stoltenberga. Bivši norveški premijer Stoltenberg je na najvišoj civilnoj poziciji u NATO-u od oktobra 2014. godine. Članice Saveza su mu produžile ugovor do septembra 2022. godine, prenosi Index.hr.

Mnogi diplomati kažu da je vrijeme za ženu na čelnoj poziciji NATO-a. Francuski list Les Echos piše da je u igri šest kandidatkinja koje bi mogle naslijediti Stoltenberga. Među njima su bivša šefica diplomatije EU Federika Mogerini, potpredsjednica belgijske vlade Sofija Vilmes, bivša britanska premijerka Tereza Mej, bivša estonska predsjednica Kersti Kaljulaid, bivša holandska ministarka odbrane Dženin Henis-Plašert i bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Već radila u NATO-u

Les Echos piše kako je favorit Kolinda Grabar-Kitarović, koja je već radila u NATO-u kao pomoćnica glavnog sekretara. Politico je pisao kako se Grabar-Kitarović može pohvaliti jednim od najimpresivnijih biografija među potencijalnim budućim šeficama NATO-a.

Obavljala je, između ostalog, dužnost hrvatske ministarke za Evropu i ministarke vanjskih poslova. Imala je snažnu ulogu u uspješnim prijavama Hrvatske za članstvo u EU i NATO-u. Takođe je obavljala dužnost ambasadorke u SAD-u od 2008. do 2011. godine, što znači da ima snažne veze u Vashingtonu, koji će imati presudnu riječ u odluci o novom glavnom sekretaru NATO-a.

Teren u Avganistanu

Kao saradnica na Institutu za politiku Američkog univerziteta Grabar-Kitarović je ovog proljeća držala seminar o budućnosti NATO-a koji bi mogao poslužiti kao audicija za novi posao, u kojem je naglasila kako je neko vrijeme provela na terenu u Avganistanu, dok je radila kao pomoćnica glavnog sekretara.

"Voljela sam svoj posao u NATO-u, zajedničko radno iskustvo i atmosferu", rekla je na početku predavanja Grabar-Kitarović, u kojem je takođe učestvovao bivši glavni sekretar NATO-a od 2004. do 2009. Jap de Hop Shefer, bivši holandski ministar vanjskih poslova.

De Hop Shefera na toj je poziciji naslijedio bivši danski premijer Anders Fog Rasmusen, koji je prethodio Stoltenbergu, a nekoliko osoba upućenih u NATO reklo je da je teško zamisliti da se saveznici odluče za nekoga ko prethodno nije bio šef države ili vlade.