Iduće nedelje odluka o pokretanju krivičnog postupka protiv Trampovih saradnika zbog nereda na Kapitol hilu

Na meti eventualnog krivičnog postupka je Den Skavino, jedan od bliskih Trampovih savjetnika, koji je bio zadužen za društvene mreže tadašnjeg predsjednika SAD i Piter Navaro, ekonomski savjetnik bivšeg američkog predsjednika.

2881 pregleda 0 komentar(a)
Kapitol hil u Vašingtonu 6. januara 2021., Foto: Shutterstock
Kapitol hil u Vašingtonu 6. januara 2021., Foto: Shutterstock

Komitet američkog Kongresa koji istražuje nerede na Kapitol hilu 6. januara 2021, saopštio je da će iduće nedelje na sastanku odlučiti da li će tužilaštvu predložiti pokretanje krivičnog postupka protiv saradnika bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa zbog odbijanja da svjedoče u istrazi.

Na meti eventualnog krivičnog postupka je Den Skavino, jedan od bliskih Trampovih savjetnika, koji je bio zadužen za društvene mreže tadašnjeg predsjednika SAD.

Vjeruje se da je Skavino bio sa Trampom 5. januara 2021, kada se razgovaralo o tome kako da se ubijede članovi Kongresa da ne potvrde pobjedu Džozefa Bajdena na predsjedničkim izborima održanim u novembru 2020. godine.

Trampove pristalice su 6. januara 2021. pokušale da blokiraju sjednicu Kongresu na kojoj je potvrđena Bajdenova pobjeda. Nekoliko stotina njih, osuđujući navodnu prevaru tokom predsjedničkih izbora, nasilno je ušlo u Kapitol hil, izazivajući nerede.

Uprkos sudskom pozivu, Skavino je odbio da svjedoči pred kongresnom komisijom zaduženom za rasvjetljavanje uloge Donalda Trampa u neredima.

Drugo ime ciljano u eventualnom krivičnom postupku je, kako se navodi, Piter Navaro, ekonomski savjetnik bivšeg američkog predsjednika. Prema navodima Kongresa, Navaro nije krio svoju ulogu u Trampovim manevrima za poništavanje izbornih rezultata.

Ukoliko se na sastanku Komiteta u ponedeljak preporuči pokretanje krivičnog postupka protiv Skavina i Navara, slučaj će biti predat saveznim tužiocima koji će odlučiti o podizanju optužnice za pokušaj ometanje istrage u Kongresu.

Kongresna komisija je već ranije preporučila pravnu akciju protiv bivšeg šefa kabineta Donalda Trampa Marka Medouza i bivšeg savjetnika Stiva Benona.

Bonus video: