Izrael će biti domaćin sastanka Blinkena i najviših diplomata Emirata, Bahreina i Maroka

Blinken namjerava da sa izraelskim zvaničnicima razgovara o njihovim nastojanjima da posreduju između Rusije i Ukrajine i da ih obavijesti o statusu pregovora čiji je cilj oživljavanje nuklearnog sporazuma Irana sa velikim silama

2470 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Izraelu je danas najavljeno da će ta zemlja početkom sljedeće nedjelje biti domaćin sastanka ministara spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata, Maroka, Bahreina i SAD.

Kako je navelo Ministarstvo spoljnih poslova Izraela, oni će se sastati u nedjelju ili ponedjeljak.

Šef američke diplomatije Entoni Blinken posjetiće Izrael, okupiranu Zapadnu obalu, Maroko i Alžir početkom ovog vikenda u vrijeme kada je diplomatija SAD suočena sa ozbiljnim izazovima zbog ruske invazije na Ukrajinu i bliskoistočnih regionalnih pitanja.

On namjerava da sa izraelskim zvaničnicima razgovara o njihovim nastojanjima da posreduju između Rusije i Ukrajine i da ih obavijesti o statusu pregovora čiji je cilj oživljavanje nuklearnog sporazuma Irana sa velikim silama.

Razgovaraće se takođe i o naporima za promovisanje izraelsko-palestinskog dijaloga.

Stejt department je u četvrtak najavio da će američki sekretar naglasiti svim stranim liderima sa kojima se sastaje da su SAD solidarne sa vladom i narodom Ukrajine suočenim sa "agresijom Kremlja".

Izrael se oštro protivio nuklearnom sporazumu iz 2015. godine sa Iranom i pozdravio je odluku tadašnjeg predsjednika SAD Donalda Trampa da se 2018. unilateralno povuče iz njega.

Izraelski zvaničnici su upozorili da su protiv oživljavanja sporazuma i kažu da ih novi neće obavezivati.

Jevrejska država u međuvremenu pokušava da održi ravnotežu u odnosima sa Rusijom i Ukrajinom od početka neprijateljstava u februaru.

Premijer Izraela Naftali Benet je izrazio podršku narodu Ukrajine, ali nije osudio rusku invaziju i u proteklim nedjeljama nastoji da posreduje između dvije zemlje.

Izraelska vojska redovo napada iz vazduha, kako tvrdi, neprijateljske iranske ciljeve u susjednoj Siriji.

Ti udari moraju biti koordinisani sa Rusijom koja je intervenisala u sirijskom građanskom ratu 2015. godine na strani sirijskog predsjednika Bašara Asada.

Ona takođe učestvuje u pregovorima sa Iranom.

Asad je posjetio Emirate prošle nedjelje. Bila je to njegova prva posjeta jednoj arapskoj zemlji od početka sirijskog građanskog rata 2011. godine.

Emirati su saveznik SAD i jedan od potpisnika takozvanih Sporazuma Avram o normalizaciji odnosa sa Izraelom 2020. godine.

I Bahrein i Maroko su potpisali te sporazume kojima je posredovao Tramp.

Administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena ih je pozdravila i izrazila interes da pregovora o normalizaciji odnosa Izraela i drugih zemalja.

U međuvremenu je objavljeno da će se kralj Jordana Abdulah Drugi sastati sa predsjednikom Egipta Abdel-Fatahom el Sisijem, premijerom Iraka Mustafom al-Kadhimijem i šeikom Muhamedom bin Zajednom al Nahjanom, de fakto liderom Emirata u Akabi na Crvenom moru.

Prestolonasljednik UAE se sastao sa Benetom i el-Sisijem u Egiptu prošle nedjelje.

Bonus video: