Tečni gas iz SAD bi mogao da zamijeni oko trećinu trenutnog uvoza iz Rusije

Evropska unija želi da što prije postane nezavisna od ruskog gasa. Podrška sada stiže iz SAD: Predsjednik Bajden obećao je dodatnih 15 milijardi kubnih metara tečnog gasa za ovu godinu. Dugoročno i više…

2315 pregleda 6 komentar(a)
Džozef Bajden sa Ursulom fon der Lajen danas u Briselu, Foto: Reuters
Džozef Bajden sa Ursulom fon der Lajen danas u Briselu, Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države, zajedno sa međunarodnim partnerima, ove godine žele da Evropskoj uniji isporuče dodatnih 15 milijardi kubnih metara tečnog prirodnog gasa (LNG) kako bi zamijeenile uvoz ruskog gasa.

Dugoročno bi ta količina trebalo da se poveća na 50 milijardi kubnih metara godišnje, kako je u Briselu najavio američki predsjednik Džozef Bajden zajedno s predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Prema procjeni Komisije, to bi moglo da zamijeni oko trećinu trenutnog uvoza gasa iz Rusije.

Fon der Lajen: Dobavljači kojima vjerujemo

"Znate da želimo da smanjimo našu zavisnost od Rusije", rekla je Fon der Lajen. To se, istakla je, može postići investicijama u obnovljive izvore energije, ali i dodatnim isporukama gasa, uključujući i LNG. Obećanje SAD da će isporučiti 15 milijardi kubnih metara je "veliki korak u tom pravcu". Evropljani žele da diverzifikuju svoje izvore snabdijevanja "u smjeru dobavljača kojima vjerujemo“, naglasila je predsjednica Komisije.

Prema podacima Brisela, to će pokriti oko desetinu isporuka ruskog gasa u EU tokom ove godine. Unija, naime, godišnje iz Rusije uvozi oko 155 milijardi kubnih metara gasa - što je oko 40 odsto gasa potrošnje tog energenta u EU. Do 2030. Evropska unija će imati stabilnu potražnju za dodatnim LNG iz SAD od najmanje 50 milijardi kubnih metara godišnje, navila je Fon der Lajen.

Zbog rata u Ukrajini, EU pokušava da postane nezavisna od ruskog gasa što je prije moguće – kako od onog koji stiže gasovodima, tako i od LNG. Evropska komisija predložila je planove za smanjenje uvoza ruskog gasa za dvije trećine do kraja ove godine. U cilju diverzifikacije snabdijevanja, Komisija je u kontaktu i sa zemljama kao što su Katar, Azerbejdžan, Japan i Južna Koreja.

Neophodno proširenje LNG-infrastrukture

U pozadini svih tih inicijativa je ruski napad na Ukrajinu. Bajden i Fon der Lajen potvrdili su transatlantsko jedinstvo u pokušaju da se odvoje od ruskog uvoza, ali i postignu ciljeve zaštite klime. Nova transatlantska radna grupa pri tom bi u narednim godinama trebalo da obezbijedi bližu energetsku saradnju.

Da bi SAD mogle da isporučuju više LNG, neophodna je da se u SAD poveća proizvodnja gasa sistemom frekinga. Istovremeno, LNG-infrastruktura u Evropi se mora proširiti, a to podrazumijeva izgradnju terminala za tečni gas. Evropska unija takođe želi da poveća mogućnosti za pumpanje gasa sa obala zapadne Evrope do industrijskih regiona. Do sada je to na mnogim mjestima bilo moguće samo sa istoka, za ruski gas.

Habek: Do ljeta prepolovljen uvoz ruske nafte

Njemački ministar privrede Robert Habek (Zeleni) ranije je najavio da Njemačka, s obzirom na rat u Ukrajini, "brzim tempom" smanjuje zavisnost od uvoza ruskih energenata. Do sredine ove godine "uvoz ruske nafte u Njemačku vjerovatno će biti prepolovljen", najavio je Habek u Berlinu.

U slučaju gasa, bilo bi moguće skoro potpuno postati nezavisan od ruskih isporuka do ljeta 2024, očekuje nemački ministar.

Bonus video: