U Kabulu protest zbog zatvaranja srednjih škola za djevojčice

Talibani, koji su na vlasti u Avganistanu od avgusta 2021. godine, poništili su odluku o dozvoli djevojčicama da pohađaju srednju školu. Ta odluka je poništena nekoliko sata prije najavljenog dolaska djevojčica u škole

4104 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Oko 20 žena i djevojaka demonstriralo je danas u Kabulu, vičući "otvorite škole", u znak protesta zbog odluke talibanskih vlasti u Avganistanu da zatvore srednje obrazovanje za djevojčice, prenela je agencija Frans pres na licu mjesta.

Učesnice protesta su uzvikivale "Pravda", a neke su nosile plakate sa natpisom "Uzeli ste mi zemlju, nemojte i moje obrazovanje".

Skup je trajao manje od sata vremena pošto su na lice mjesta došli naoružani talibani koji su rastjerali učesnike protesta.

Talibani, koji su na vlasti u Avganistanu od avgusta 2021. godine, poništili su u srijedu odluku o dozvoli djevojčicama da pohađaju srednju školu. Ta odluka je poništena nekoliko sata prije najavljenog dolaska djevojčica u škole.

Odluka o zabrani pristupa djevojčicama školama izazvala je brojne osude međunarodne zajednice. UN, Evropska unija i SAD pozvale su talibanske vlasti da dozvole obrazovanje djevojkama.

Za sedam mjeseci vladavine, talibani su nametnuli mnoga ograničenja ženama. Zabranjeno im je da rade mnoge državne poslove, imaju je ograničenja u načinu oblačenja i zabranjeno im je da same putuju van svojih gradova.

Bonus video: