Turska deaktivirala pomorsku minu u Crnom moru

Glavna ruska obavještajna agencija je prošle nedjelje optužila Ukrajinu da je postavila mine kako bi zaštitila luke i saopštila da se nekoliko stotina njih odvojilo od kablova i odplutalo. Kijev je odbacio to kao dezinformaciju

1556 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vojni ronilački tim deaktivirao je zalutalu pomorsku minu kod sjeverozapadne obale Turske, saopštilo je tursko ministarstvo odbrane, što je druga takva naprava koja je deaktivirana u toj oblasti u nekoliko dana usred rata u Ukrajini.

Članica NATO-a Turska izlazi na Crno more, kao i Rusija i Ukrajina, na koju je Moskva izvršila invaziju 24. februara.

Glavna ruska obavještajna agencija je prošle nedjelje optužila Ukrajinu da je postavila mine kako bi zaštitila luke i saopštila da se nekoliko stotina njih odvojilo od kablova i odplutalo. Kijev je odbacio to kao dezinformaciju.

Crno more je glavni transportni put za žito, naftu i naftne derivate. Povezuje se sa Mramornim i Sredozemnim morem preko Bosforskog moreuza, koji prolazi kroz srce Istanbula, najvećeg grada Turske sa 16 miliona stanovnika.

Izvršni direktor brodarstva rekao je da mine ugrožavaju pomorstvo.

"Zalutale mine predstavljaju veliki rizik u moreuzu jer bi mogle da izazovu katastrofu, posebno ako pogode brodove sirove nafte", rekao je Kubilaj Ali, generalni operativni menadžer Tribeka Šiping.

Bonus video: