UAE: ”Ne može od izgnanika do superheroja”

Države proizvođači nafte vjerovatno neće uslišiti pozive Zapada da u maju značajnije povećaju proizvodnju kako bi stabilizovali tržište

11875 pregleda 6 komentar(a)
Članice OPEK-a držaće se planiranog povećanja proizvodnje, Foto: Rojters
Članice OPEK-a držaće se planiranog povećanja proizvodnje, Foto: Rojters

Proizvođači nafte koji su se osjećali kao izgnanici na klimatskoj konferenciji COP 26 prošle godine sada se tretiraju kao superheroji jer je velika potražnja za njihovim zalihama, kazao je juče ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata Suhail al-Mazrui.

On je rekao da nije moguće smanjiti investicije i pričati o obnovljivim izvoroma, a zatim kada nastupi kriza tražiti povećanje proizvodnje - potrebno je dugoročno planiranje.

”Mislim da su se svi proizvođači nafte na COP 26 osjećali nepoželjnim i nepozvanim, a sada treba da budemo superheroji. To neće moći tako”, kazao je on uoči sastanka država članica grupe OPEK plus koja uključuje i Rusiju.

Na sastanku grupe, koji je zakazan za 31. mart, države proizvođači nafte će se vjerovatno odlučiti da ostanu pri planovima o skromnom povećanju proizvodnje u maju uprkos pozivima Sjedinjenih Država i drugih potrošača da povećaju proizvodnju zbog krize u Ukrajini, kazali su za Rojters upućeni izvori.

Mazrui je juče naglasio potrebu za investiranjem u naftu i gas pored obnovljivih izvora uprkos tome što je u toku energetska tranzicija, rekavši da OPEK plus treba da nadomjesti 5-8 miliona barela nafte koje izgubi svake godine kako bi zadržao proizvodnju na istom nivou.

”Ujedinjeni Arapski Emirati će raditi na tome da OPEK plus održi stabilnim energetsko tržište”, poručio je on.

UAE daju sve od sebe kako bi povećali kapacitete na pet miliona barela dnevno, ali to ne znači da želimo da djelujemo jednostrano ili napustimo OPEK plus, kazao je Mazrui.

UAE su ranije ovog mjeseca poslali konfuzne poruke o tome da li podržavaju povećanje proizvodnje kada je njihov ambasador u Vašingtonu izjavio da će njegova zemlja podstaći OPEK da ponovo razmisli o povećanju poizvodnje. Ministar energetike je nakon toga u više navrata kazao da oni prihvataju odluke OPEKA plus i djeluju samo u skladu sa njima.

Ova grupa od avgusta povećava proizvodnju za 400 000 barela dnevno nakon istorijskih smanjenja izazvanih padom potražnje u jeku pandemije. Rojters ističe da to povećanje nije ustupak državama potrošačima koje traže još nafte, već je rezultat internih poračuna proizvodnih nivoa, naročito u Saudijskoj Arabiji, Rusiji, Iraku, UAE i Kuvajtu.

Usljed ruske invazije na Ukrajinu i novih kovidom izazvanih zaključavanja u Kini, najvećem svjetskom uvozniku sirove nafte, tržište je posljednjih nedjelja krajnje nepredvidivo.

Cijena sirove nafte tipa “brent” porasla je prošle nedjelje za 11 procenata usljed bojazni da će sankcije Rusiji zbog krize u Ukrajini početi da se odražavaju na njenu proizvodnju i izvoz. Juče je cijena ponovo pala za tri odsto.

Uprkos nestabilnom tržištu i zahtjevima potrošača, uključujući i SAD, da povećaju proizvodnju kako bi se stabilizovala cijene energenata koje širom svijeta probijaju rekorde, članice OPEK plus grupe su se do sada opirale tim pozivima, a očigledan je i njihov otpor da se izjašnjavaju o ratu u Ukrajini.

Nekoliko izvora je kazalo za Rojters da će se grupa najvjerovatnije držati ranije dogovorenog plana za maj mjesec, a jedan od njih je kazao da je Saudijska Arabija uslovila povećanje snabdijevanja većom podrškom zapada u njenom ratu u Jemenu u bezbjednosnim garancijama oko iranskog nuklearnog sporazuma.

Izvori takođe tvrde da je nevoljnost Saudijaca da izađu u susret zahtjevima za povećanje proizvodnje posljedica želje da ne ugroze saradnju o naftnoj politici sa Moskvom.

”Saudijci su oprezni”, kazao je izvor. “Oni ne žele da povećaju proizvodnju iznad planiranog kako ne bi ostavili utisak da su protiv Rusije”.

Jedan ruski izvor kazao je za britansku agenciju da Moskva ne očekuje da Opek plus poveća proizvodnju za maj i “nada se podršci partnera iz grupe OPEK plus”.

Mazrui je juče takođe kazao da ta grupa treba da se drži podalje od politike. “Mislim da će ova organizacija ostati, a Rusija je njen važan član”, kazao je on.

Bonus video: