Predsjednik Perua izbjegao opoziv

Rezultat glasanja ne predstavlja iznenađenje, pošto je za desnicu u parlamentu sa 130 poslanika bilo teško da okupi dovoljan broj glasova za pokretanje opoziva

2397 pregleda 0 komentar(a)
Kastiljo, Foto: Reuters
Kastiljo, Foto: Reuters

Ljevičarski predsjednik Perua Pedro Kastiljo izbjegao je danas opoziv pred parlamentom kojim dominira desničarska opozicija, koja je pokrenula postupak zbog "moralne nesposobnosti".

Poslije više od osam sati rasprave, 55 poslanika je glasalo za opoziv, 54 protiv, a 19 je bilo uzdržano. Za pokretanje postupka opoziva po Ustavu je bilo potrebno najmanje 87 glasova.

"Rezolucija o proglašenju upražnjenog mjesta predsjednika Perua nije odobrena", rekla je predsjednica parlamenta Marija del Karmen Alva.

Rezultat glasanja ne predstavlja iznenađenje, pošto je za desnicu u parlamentu sa 130 poslanika bilo teško da okupi dovoljan broj glasova za pokretanje opoziva.

Marksistička partija Slobodni Peru i druge stranke priklonjenje predsjedniku Perua imaju 50 poslanika, što je dovoljno da Kastilju zaštite od opoziva.

Opozicija je optužila Kastilja između ostalog za ministarske krize i formiranje nekoliko vlada za osam mjeseci. Takođe mu se zamjera navodna korupcija u njegovom okruženju.

Dok je trajala sjednica, ispred parlamenta su bili skupovi za i protiv Kastilja.