Talibani blokiraju sadržaje DW i BBC

Kafala poziva radikalno islamističku vladu u Kabulu da "poništi svoju odluku" i da "odmah" dozvoli ponovno emitovanje vijesti BBC u Avganistanu i ističe da svake sedmice više od šest miliona Avganistanaca prati vijesti BBC.

1871 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Radikalni islamisti talibani u Avganistanu su blokirali program medijske kuće BBC na paštu, persijskom i uzbečkom jeziku. Pogođeni su i programi DW.

Britanska stanica BBC pozvala je radikalno islamističku talibansku vladu u Avganistanu da obustavi blokadu emitovanja vijesti te medijske kuće. Vijesti BBC na paštu, persijskom i uzbečkom jeziku nisu dostupne, "nakon što su talibani našim TV-partnerima naredili da međunarodne kanale uklone sa svojih frekvencija", kazao je Tarik Kafala, šef odjeljenja za jezike BBC World Service.

Više od šest miliona korisnika

Kafala poziva radikalno islamističku vladu u Kabulu da "poništi svoju odluku" i da "odmah" dozvoli ponovno emitovanje vijesti BBC u Avganistanu. Kafala je istakao da svake sedmice više od šest miliona Avganistanaca prati vijesti BBC. "Od velikog značaja je da im u budućnosti pristup ne bude uskraćen", naglasio je predstavnik BBC.

Akciju talibana protiv međunarodnih medija Misija UN u Avganistanu osudila je kao "još jedan neprijatan događaj". Radi se o još jednom "represivnom koraku protiv avganistanskog naroda".

Pogođen i program Dojče velea

I redakcija Dojče velea na paštu jeziku javlja da avganistanski partneri više ne mogu da emituju neke programe DW. Takođe su pogođeni i politički tok-šou Dojče velea Aashti na dari i paštu jeziku, koje emituje lokalni partner ToloNews, kao i naučni programi na televizijama Ariana i Šamšad.

Generalni direktor Dojče velea Peter Limburg smatra da je sve veće ograničavanje medijskih sloboda i slobode govora u Avganistanu veoma uznemiravajuće. Otkako su talibani preuzeli vlast, ljudi u Avganistanu uzaludno čekaju da im se poprave uslovi života ili barem da se situacija normalizuje. "To što su talibani sada uveli kazne za širenje programa Dojče velea od strane naših medijskih partnera, sprječava pozitivan razvoj u Avganistanu. Slobodni mediji su od suštinskog značaja za to i mi ćemo sve učiniti kako bi ljudima u Avganistanu putem interneta i društvenih mreža obezbijedili nezavisne informacije".

Prema navodima njemačke novinske agencije DPA, talibani blokiraju i programe američke međunarodne medijske kuće Glas Amerike (Voice of America, VOA) u Avganistanu.

Kritike zbog ograničavanja prava žena

Trenutno su talibani na meti kritika i zbog daljeg ograničavanja prava žena. Srednje škole za djevojčice zatvorene su kratko nakon što su zvanično ponovo otvorene. Osim toga, ženama u Avganistanu je dozvoljeno da putuju avionom samo ako su u pratnji muškaraca.

Bonus video: