Ambasada Palestine: Cilj izraelske okupatorske vlasti je etničko čišćenje

Iz ambasade navode da je samo u toku 2021. srušeno 1.058 objekata koji pripadaju Palestincima

2271 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Izrael prisvajanjem palestinskog zemljišta želi da izmijeni demografsku strukturu Jerusalima, sa jasnim ciljem etničkog čišćenja, saopštili su iz Ambasade Palestine u Crnoj Gori, povodom 30. marta, koji se obilježava kao Dan Zemlje Palestine.

"Palestinski narod obilježava 30. mart, datum kada su 1976. godine izraelske vlasti oduzele 210.000 ari njihove zemlje i nasilno odgovorile na demonstracije protiv planova za oduzimanje palestinske teritorije. Tog dana je poginulo šest mladih demonstranata. Palestinci obilježavaju ovaj dan kao vid otjelotvorenja pripadnosti palestinskog naroda svojoj zemlji i kao dan sjećanja na tragično stradalih šest mladih mučenika", navodi se u saopštenju ambasade.

Kazali su da izraelske vlasti okupiraju više od 85 odsto ukupne površine istorijske palestinske zemlje, što, kako navode, iznosi oko 27.000 kvadratnih kilometara. "Za vrijeme britanskog mandata nad Palestinom, jevreji su kontrolisali 1.682 kilometara kvadratnih, iliti svega 6.2 odsto. Palestinci čine 48 odsto od ukupnog broja stanovnika, ali koriste samo 15 odsto zemljišta", dodaju iz ambasade.

Podsjećaju da je 1967. godine započeto prisvajanje palestinskog zemljišta od strane "izraelskih okupatorskih vlasti". "Na kraju 2021. je bilo 700.000 setlera (ilegalnih doseljenika) na Zapadnoj Obali, od kojih je 300.000 u Istočnom Jerusalimu, što je dio ciljane politike Izraela da izmijeni demografsku strukturu Jerusalima, sa jasnim ciljem etničkog čišćenja."

Iz ambasade navode da je samo u toku 2021. srušeno 1.058 objekata koji pripadaju Palestincima.

"Dok izraelske okupatorske vlasti nastavljaju sa rušenjem palestinskih kuća i negiraju Palestincima pravo na izgradnju novih, istovremeno daju dozvole za izgradnju više hiljada stambenih jedinica u izraelskim ilegalnim naseljima na palestinskoj zemlji u Jerusalimu. Izgradnja naselja je nezakonita po međunarodnom pravu i predstavlja ratni zločin", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: