SZO: Tri moguća scenarija razvijanja pandemije ove godine, ozbiljnost kovida će se vremenom vjerovatno smanjivati

Generalni direktor SZO ipak upozorio da se periodični porast broja zaraženih i umrlih može javiti kako imunitet bude slabio, što "povremeno može zahtijevati dodatnu vakcinaciju ranjive grupe"

3062 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je 30. marta ažurirani plan za COVID-19, izlažući tri moguća scenarija kako će se pandemija razvijati ove godine.

"Na osnovu onoga što sada znamo, najvjerovatniji scenario je da će virus nastaviti da se razvija, ali da će se ozbiljnost bolesti koju izaziva vremenom smanjivati kako se imunitet stanovništva bude povećavao usljed vakcinacije i zaražavanja", rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.

On je ipak upozorio da se periodični porast broja zaraženih i umrlih može javiti kako imunitet bude slabio, što "povremeno može zahtijevati dodatnu vakcinaciju ranjive grupe".

Govoreći o druga dva potencijalna scenarija, Tedros je rekao da će se ili pojaviti manje teške varijante virusa i neće biti potrebne buster doze ili nove formule vakcina, ili će se pojaviti zaraznija varijanta kod koje će zaštita od prethodne vakcinacije ili infekcije brzo nestati.

Ažurirani "Strateški plan spremnosti i odgovora" utvrđuje smjernice prilagođavanja koje svaka zemlja treba da primijeni kako bi se spriječio prenos COVID-a i okončala globalna vanredna situacija.

"Ovo je treći strateški plan koji je objavila SZO i vjerovatno će biti njegov poslednji, rekao je Tedros".

Prvi izvještaj je objavljen u februaru 2020. godine, na početku pandemije.

Bonus video: