Guverner Oklahome potpisao zakon koji transrodnim osobama zabranjuje bavljenje školskim sportom za djevojke i djevojčice

Predlog zakona, koji je lako prošao u Domu i Senatu pod vođstvom republikanaca, stupio je na snagu odmah guvernerovim potpisom

2456 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Screenshot Youtube/ Governor Kevin Stitt
Foto: Screenshot Youtube/ Governor Kevin Stitt

Guverner američke savezne države Oklahome Kevin Stit potpisao je zakon kojim se transrodnim osoba zabranjuje bavljenje školskim sportom za djevojke i djevojčice, prenosi N1 Srbija.

„Štitimo ženski sport, osiguravamo jednake uslove za sportistkinje. Kada je riječ o sportu, djevojke bi trebalo da se takmiče sa djevojkama, dok bi dječaci trebali da se takmiče sa dječacima. I budimo jasni, to je sve što ovaj zakon kaže“, rekao je Stit, republikanac, na potpisivanju.

Predlog zakona, koji je lako prošao u Domu i Senatu pod vođstvom republikanaca, stupio je na snagu odmah guvernerovim potpisom.

Takozvani „Save Women’s Sports“ primjenjuje se na državne škole i fakultete.

Oklahoma je donošenjem ovog zakona postala 12. država u kojoj se transrodnim djevojkama zabranjuje učestvovanje u ženskom sportu u školi. Slični nacrti zakona koji su prošle nedelje doneseni u Arizoni i Kentakiju čekaju poteze guvernera tih država.

Poslednjih mjeseci pažnju izaziva plivačica Lia Tomas, koja je do prije dvije godine bila muško i kao Vil Tomas koja se tri godine takmičila u muškoj konkurenciji prije promene pola. Prema pravilima Nacionalnog univerzitetskog atletskog saveza, dozvoljeno joj je takmičenje u ženskoj konkurenciji, jer je završila potrebnu jednogodišnju terapiju testosterona.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti procijenili su 2019. da je samo 1,8 odsto srednjoškolaca u zemlji transrodno, a grupa Kampanja za ljudska prava tvrdi da prema anketama samo oko 12 odsto njih igra u ženskim sportskim ekipama.

Bonus video: