Papa Franja se izvinio za zlostavljanje domorodaca u kanadskim školama

Više od 150.000 domorodačke djece u Kanadi bilo je prisiljeno da pohađa hrišćanske škole koje finansira država od 19. vijeka pa sve do 1970-ih u nastojanju da ih izoluje od uticaja njihovih domova i kulture. Cilj je bio da preuzmu hrišćanstvo i asimiluju se u mainstream društvo, koje su prethodne kanadske vlade smatrale superiornijim

2346 pregleda 2 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: REUTERS
Papa Franjo, Foto: REUTERS

Papa Franjo izvinio se domorodačkim narodima zbog zlostavljanja koja su pretrpjeli u kanadskim školskim internatima kojima je upravljala Katolička crkva. Rekao je da se nada da će posjetiti Kanadu krajem jula kako bi i lično ponovio izvinjenje preživjelima.

Franjo je zamolio za oprost tokom audijencije sa desetinama članova zajednica Metisa, Inuita i Prvih naroda koji su došli u Rim tražeći papino izvinjenje i preuzimanje obaveze da Katolička crkva popravi štetu koju im je nanijela. Razgovarali su sa papom tokom sedmice a u petak, 1. aprila održana je audijencija.

Više od 150.000 domorodačke djece u Kanadi bilo je prisiljeno da pohađa hrišćanske škole koje finansira država od 19. vijeka pa sve do 1970-ih u nastojanju da ih izoluje od uticaja njihovih domova i kulture. Cilj je bio da preuzmu hrišćanstvo i asimiluju se u mainstream društvo, koje su prethodne kanadske vlade smatrale superiornijim.

Nakon što je slušao njihove ispovjesti tokom čitave sedmice, Franjo je rekao domorodačkim narodima da je kolonijalistički projekat otrgnuo djecu od porodica, odsjekao im korijenje, tradiciju i kulturu i provocirao međugeneracijske traume koje se i danas osjećaju.

"Zbog sramnog ponašanja tih članova Katoličke crkve tražim oprost od Boga i želio bih vam reći od srca da sam jako povrijeđen", kazao je papa. "Očito je da se sadržaj vjere ne može prenijeti na način koji je izvan same vjere."

Putovanje kanadskih indijanaca u Rim pripremalo se godinama, ali je dobilo zamah prošle godine nakon otkrića stotina neobilježenih grobova ispred nekih internatskih škola u Kanadi.

Predsjednica Nacionalnog vijeća plemena Metis, Casidi Karon, rekla je da je poglavica Metisa koja je sjedila pored nje briznula u plač nakon što je čula, kako je rekla, davno zakašnjelo izvinjenje.

"Današnje papine riječi bile su istorijske. Bile su potrebne i ja ih duboko cijenim", rekla je Karon novinarima. "Sada se veselim papinoj posjeti Kanadi, gdje će moći da uputi te iskrene riječi izvinjenja direktno našim preživjelim i njihovim porodicama, čije su prihvatanje i ozdravljenje najvažniji".

Karon je papa Franju dala ukoričenu knjigu priča njenog naroda. Veliki dio onoga što su domoroci nastojali da postignu tokom svojih sastanaka ove sedmice bilo je to da ispričaju Franju pojedinačne priče o gubitku i zlostavljanju koje su pretrpjeli.

Kanadska vlada priznala je da je u školama bilo rašireno fizičko i seksualno zlostavljanje, a učenici su premlaćivani jer su govorili svoj maternji domorodački jezik. Nasljeđe tog zlostavljanja i izolacije od porodica indijanske vođe navode kao temeljni uzrok epidemija zavisnosti od alkohola i drogama u kanadskim rezervatima.

Gotovo tri četvrtine od 130 internata vodile su misionarske kongregacije Katoličke crkve u Kanadi.

Bonus video: