Kina kritikuje sankcije Rusiji, EU traži od Pekinga da ne pomaže Moskvi

Portparol kineskog Ministarstva Džao Liđijan upozorio je da Peking "ne odobrava rješavanje problema putem sankcija" i da, kada je riječ o Ukrajini, neće biti primoran "da izabere stranu ili da usvoji pojednostavljeni pristup prijatelj-neprijatelj"

4190 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kina je danas ponovo kritikovala zapadne sankcije Rusiji, dok su najviši zvaničnici EU tražili uvjeravanja od Pekinga da neće pomoći Moskvi da zaobiđe ekonomske kaznene mjere uvedene zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Na virtuelnom samitu lidera EU i Kine, predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i šef evropske diplomatije Žozep Borelj tražili su od kineskog predsjednika i premijera, Si Đinpinga i Li Kećijanga, da doprinesu okončanju rata u Ukrajini.

Fon der Lajen je rekla da su lideri obje strane "razmijenili veoma jasno suprotstavljene stavove" o mnogim temama, ali je izrazila nadu da će Kina iskoristiti svoj uticaj da ubijedi Rusiju da treba da okonča rat u Ukrajini.

Ona je dodala da očekuje da se Kina u najmanju ruku ne miješa u sankcije Zapada protiv Rusije, i ako ih ne podrži.

Ranije danas, Ministarstvo spoljnih poslova Kine okrivilo je SAD za rat u Ukrajini, bar djelimično, tvrdeći da je Vašington insistirao na širenju NATO-a na istok, ka ruskim granicama.

Portparol kineskog Ministarstva Džao Liđijan upozorio je da Peking "ne odobrava rješavanje problema putem sankcija" i da, kada je riječ o Ukrajini, neće biti primoran "da izabere stranu ili da usvoji pojednostavljeni pristup prijatelj-neprijatelj".

"Kao krivac i glavni podstrekač ukrajinske krize, SAD su navele NATO da se u pet navrata širi na istok u posljednje dvije decenije. Broj članica NATO-a je gotovo udvostručen od 1999. godine, sa 16 na 30 zemalja, što je pritiskalo Rusiju uza zid korak po korak".

Iako tvrdi da ne zauzima stranu u sukobu, Kina je proglasila "partnerstvo bez ograničenja" sa Rusijom i odbija da osudi njenu invaziju na Ukrajinu. Peking redovno širi ruske dezinformacije o tom sukobu i ne naziva ga invazijom ili ratom, kao što ni Moskva ne čini.

Današnji samit EU i Kine održan je u vrijeme sve negativnijeg raspoloženja unutar Unije prema Pekingu, kojem se zamijera agresivna spoljna politika i trgovinske prakse.

Bonus video: