Prvi put nakon nekoliko godina dogovoreno dvomjesečno primirje u Jemenu

Posljednji koordinisani prekid neprijateljstava u cijeloj zemlji bio je tokom mirovnih pregovora 2016. godine

13920 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Zaraćene strane u jemenskom sedmogodišnjem sukobu prvi su put nakon nekoliko godina dogovorile primirje u cijeloj zemlji, saopštio je izaslanik Ujedinjenih nacija (UN) Hans Grundberg.

Sporazum koji je postignut uz posredovanje UN-a između koalicije predvođene Saudijskom Arabijom i grupe Huti koja je povezana s Iranom, najznačajniji je korak do sada prema okončanju sukoba u kojem su ubijene desetine hiljada ljudi, a milioni gladuju, javio je Rojters.

Posljednji koordinisani prekid neprijateljstava u cijeloj zemlji bio je tokom mirovnih pregovora 2016. godine.

Grundberg je rekao je da će dvomjesečno primirje stupiti na snagu u subotu u 19 sati po lokalnom vremenu (16 sati po srednjoevropskom) i može se obnoviti uz saglasnost stranaka.

U subotu počinje muslimanski sveti mjesec Ramazan.

"Cilj ovog primirja je dati Jemencima neophodan odmor od nasilja, olakšanje od humanitarnih patnji i, što je najvažnije, nadu da je kraj ovog sukoba moguć", rekao je Grundberg u saopštenju, dodajući da će se zalagati za trajni prekid vatre.

Jemenska ekonomija i osnovne usluge, uključujući zdravstvo, kolabirali su, ostavljajući 80 odsto stanovništva - od oko 30 miliona ljudi - zavisnim od humanitarne pomoći.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da primirje "mora biti prvi korak za okončanje razornog rata u Jemenu", pozvavši strane da se oslanjaju na priliku za "nastavljanje uključivog i sveobuhvatnog jemenskog političkog procesa".

Sporazumom se predviđa zaustavljanje ofanzivnih vojnih operacija, uključujući prekogranične napade i dopuštanje brodovima sa gorivom da uđu u luku Hudaida koju drže Huti i komercijalne letove u i sa aerodroma u glavnom gradu Sana "na unaprijed određena odredišta u regiji".

Grundberg je rekao da su se strane složile da razgovaraju o otvaranju cesta u Taizu, koji je zapravo pod opsadom, i drugim jemenskim regijama.

Posrednički rat

Izaslanici UN i SAD su od prošle godine pokušavali postići trajno primirje potrebno za oživljavanje zaustavljenih političkih pregovora. Huti su željeli da se koalicijona blokada prvo ukine, dok je arapski savez tražio istovremeni dogovor.

Sukob se smatra posredničkim ratom između sunitske Saudijske Arabije i šijitskog Irana. Rijad se borio da se izvuče iz tog rata, a Jemen je bio tačka napetosti sa Vašingtonom.

Bonus video: