"Od početka 2022. izraelska vojska je ubila petoro, u 2021. 78 palestinske djece..."

"Psihološka trauma kao rezultat nasilja nastalog zbog prepada izraelske vojske je duboka i može biti dugotrajna. U Gazi, zdravstvena situacija je okrutna. Mnoga djeca su tokom vojnih ofanziva zadobila povrede i invaliditete koji će ih pratiti do kraja života"

2699 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Ambasada Palestine u Crnoj Gori
Foto: Ambasada Palestine u Crnoj Gori

Od početka 2022. izraelska vojska ubila je petoro palestinske djece, saopšteno je danas iz Ambasade palestine u Crnoj Gori.

Oni su se obratili povodom 5. aprila – Dana palestinskog djeteta.

"Skoro polovina palestinskog društva su djeca. Procjenjuje se da u Palestini živi 2,35 miliona djece (mlađe od 18 godina), što predstavlja 43,9% od ukupne populacije. Otprilike četvrtina stanovništva u Palestini su učenici. Broj učenika za školsku godinu 2020/2021 u Palestini dostigao je oko 1,34 miliona učenika", ističe se u saopštenju Ambasade Palestine u Crnoj Gori.

Izraelska vojska, Palestinska djeca
foto: Ambasada Palestine u Crnoj Gori

Oni su dodali da su izraelskom vojnom agresijom najviše pogođena djeca u Palestini.

"U 2021. ubijeno je 78 djece, od čega na Zapadnoj Obali 17, a u Pojasu Gaze 61 dijete. Kada se razvrsta prema starosnim grupama: 26 djece uzrasta od 0-8 godina, 17 djece uzrasta od 9-12 godina, 20 djece uzrasta od 13-15 godina i 15 djece uzrasta od 16-17 godina", piše u saopštenju.

Iz Ambasade Palestine su kazali da su smrtni slučajevi i povrede česti.

"Psihološka trauma kao rezultat nasilja nastalog zbog prepada izraelske vojske je duboka i može biti dugotrajna. U Gazi, zdravstvena situacija je okrutna. Mnoga djeca su tokom vojnih ofanziva zadobila povrede i invaliditete koji će ih pratiti do kraja života. Hiljade djece su izgubile roditelje ili druge članove porodice, ali nemaju pristup psihosocijalnom tretmanu koji bi im omogućio da se nose sa ovim gubitkom", piše u saopštenju.

Ambasada Palestine navodi da je do kraja februara 2022. u izraelskim okupacionim zatvorima pritvoreno 160 palestinske djece.

"U pritvoru su izloženi nasilju, prijetnjama i premlaćivanju tokom hapšenja. Mnoga djeca su lišena djetinjstva, uključujući i mogućnost nastavka školovanja. U mnogim mjestima u Palestini svakodnevni odlazak u školu za đake predstavlja opasnost jer su izloženi napadima izraelske vojske i setlera, što je flagrantno kršenje propisa i sprovođenja Međunarodnog prava i Konvencije o pravima djeteta. Samo međunarodna odgovornost može zaustaviti izraelske zločine i donijeti pravdu i mir", zaključuje se u saopštenju Ambasade Palestine u Crnoj Gori.

Bonus video: