Emirati osudili Izraelku na smrt zbog posjedovanja kokaina

Ministarstvo spoljnih poslova Emirata nije odgovorilo na molbu da komentariše taj slučaj koji se smatra velikim testom za novo uspostavljene odnose između dve bliskoistočne zemlje

2714 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) osudili su jednu Izraelku na smrt zbog posjedovanja kokaina, javili su danas izraelski mediji.

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela je to potvrdilo, a Izraelka je identifikovana kao 43-godišnja Fida Kivan iz Haife, vlasnica foto studija.

Kako su naveli mediji Kivan je uhapšena 21. marta prošle godine sa pola kilograma kokaina za koji je tvrdila da ne pripada njoj.

Njen advokat se navodno žali na presudu koja bi mogla biti preinačena u zatvorsku kaznu.

Ministarstvo spoljnih poslova Emirata nije odgovorilo na molbu da komentariše taj slučaj koji se smatra velikim testom za novo uspostavljene odnose između dve bliskoistočne zemlje.

Emirati i Izrael su normalizovali odnose na osnovu takozvanih Sporazuma Avram između jevrejske države i četiri arapske zemlje kojima je posredovala administracija tadašnjeg predsjednika SAD Donalda Trampa 2020. godine.

Zahvaljujući normalizaciji Dubai je postao omiljena destinacija izraelskih turista,a najviši lideri Izraela, uključujući premijera Naftalija Beneta, su se sastali sa svojim kolegama u toj zemlji Zaliva i održali skup bez presedana arapskih i izraelskih šefova diplomatija na jugu Izraela krajem marta.

Ministarstvo Izraela je u vezi sa osuđenom Izraelkom reklo da zna za "incident i da vodi računa" preko konzularnog odjeljenja ambasade.

Izraelski mediji su objavili da je Kivan došla u Dubai da radi na poziv poznanika Palestinca prije nešto više od godinu dana.Ona je ubrzo uhapšena pošto je u njenom stanu nađena droga.

List Tajms of Izrael piše da se očekuje zamjena smrtne kazne za dugu zatvorsku.

Emirati su jedna od zemalja koja ima stroge zakone o uvozu i posjedovanju droge, uključujući i kanabis za ličnu upotrebu i ljekove poput narkotika.

Trgovanje drogom se obično kažnjava smrtnom kaznom, a posjedovanje zatvorskom.

Iako u Emiratima postoji smrtna kazna u određenim slučajevima ona se rijetko sprovodi i poslednji put se to desilo 2014. godine, kada je smrću kažnjena osoba osuđena za ubistvo.

Bonus video: