Predsjednik Jemena formirao predsjednički savjet i delegirao ovlašćenja

Vlada predsjednika Hadija, koju priznaje međunarodna zajednica i od 2015. podržava vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, i Huti pobunjenici koje podržava Iran ali i negira da ih snabdijeva oružjem, u sukobu su od kada su pobunjenici zauzeli glavni grad Sanu 2014. godine

1379 pregleda 0 komentar(a)
Abd Rabo Mansur Hadi, Foto: Reuters
Abd Rabo Mansur Hadi, Foto: Reuters

Predsjednik Jemena objavio je danas da je formirao novi predsjednički savjet koji će upravljati zemljom gdje se od 2014. godine vodi rat sa Huti pobunjenicima, javili su državni mediji.

"Nepovratno sam delegirao svoja puna ovlašćenja na predsjednički savjet", rekao je predsjednik Jemena Abd Rabo Mansur Hadi u izjavi rano jutros koju je prenosila televizija, podsjećajući ujedno da je četvrtak posljednji dan mirovnih pregovora koji se odvijaju u Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije.

Novi predsjednički savjet će imati osam članova a na čelu će biti Rašad al Alimi, bivši ministar unutrašnjih poslova i Hadijev savjetnik.

Vlada predsjednika Hadija, koju priznaje međunarodna zajednica i od 2015. podržava vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, i Huti pobunjenici koje podržava Iran ali i negira da ih snabdijeva oružjem, u sukobu su od kada su pobunjenici zauzeli glavni grad Sanu 2014. godine.

Primirje koje su izdejstvovale Ujedinjene nacije stupilo je na snagu u subotu, prvog dana Ramazana, muslimanskog mjeseca posta, i daje tračak nade u ratu koji je izazvao jednu od najtežih humanitarnih kriza na svetu.

Prema novom primirju koje može biti obnovljeno uz saglasnost zaraćenih strana, treba da prestanu sve vazdušne, kopnene i pomorske vojne ofanzive.

U sukobu je prema UN stradalo stotine hiljada ljudi a zemlja je dovedena na ivicu gladi.

Objava o primirju saopštena je u vrijeme kada se pregovori o Jemenu vode u Saudijskoj Arabiji, ali bez prisustva pobunjenika, koji su odbili da učestvuju na "neprijateljskoj" teritoriji.

Bonus video: