SAD zvanično ukinule povlašćeni trgovinski status Rusiji i Belorusiji

Ukidajući Rusiji status povlašćene nacije, Zapad će de fakto odsjeći Rusiju iz svjetske slobodne trgovine sa pravom uvođenja visokih tarifa na uvezene ruske proizvode

3652 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

SAD su glasanjem u Kongresu, sinoć zvanično ukinule povlašćeni trgovinski status Rusiji i Bjelorusiji kao odgovor na rat u Ukrajini, čime se otvara put za uvođenje kaznenih carinskih tarifa na proizvode iz te dvije zemlje.

Predsjednik SAD Džo Bajden je u koordinaciji sa svojim evropskim saveznicima najavio ovu mjeru prošlog mjeseca sa ciljem da se Rusija dodatno izoluje sa svjetske scene, ali je mjeru trebalo da odobri Prestavnički dom i Senat američkog Kongresa.

Tu mjeru snažno podržavaju obje partije u ta dva doma.

Ukidajući Rusiji status povlašćene nacije, osnovnog principa reciprociteta u slobodnoj trgovini, Zapad će de fakto odsjeći Rusiju iz svjetske slobodne trgovine sa pravom uvođenja visokih tarifa na uvezene ruske proizvode.

Što se tiče SAD samo još dvije zemlje su za sada isključene iz ovog režima reciprociteta koji predstavlja osnovni element međunarodnih trgovinskih odnosa - Kuba i Sjeverna Koreja.

Prošle godine SAD su uvezle ruske proizvode za oko 30 milijardi dolara, od čega je 17,5 milijardi dolara bilo za naftu. Za uvoz nafte je Vašington sada uveo embargo.

Američko ministarstvo finansija juče je objavilo i da je uvelo sankcije za još dvije firme pod kontrolom ruske države.

Sankcionisani su ruski rudarski gigant Alrosa koji predstavlja 90 odsto dijamanata izvađenih u Rusiji i 28 odsto svjetskog tržišta, kao i "Junajted šipbilding korporejšn", glavni ruski brodograditelj, u kojem se izgrađuju gotovo svi ratni brodovi u toj zemlji, navelo je američko ministarstvo finansija.

Te mjere SAD pojačavaju sankcije zapadnih zemalja usvojene posljednjih nedjelja čija namjena je postepeno prekidanje ekonomskih i finansijskih veza Rusije sa ostatkom svjeta.

Bonus video: