Benet: Bezbjednosne snage u maksimalnoj pripravnosti poslije napada u Tel Avivu

Sinoćnji napad je bio četvrti u Izraelu u protekle tri nedjelje i dogodio se u vrijeme pojačane napetosti i početka svetog muslimanskog mjeseca posta Ramazana, navodi AP

1598 pregleda 0 komentar(a)
Benet, Foto: Reuters
Benet, Foto: Reuters

Premijer Izraela Naftali Benet pohvalio je bezbjednosne snage jer su pronašle i ubile palestinskog napadača koji je sinoć pucao u centru Tel Aviva i ubio dvije osobe, a ranio više od deset, javljaju izraelski mediji.

Benet je danas rekao da će bezbjednosne snage ostati u maksimalnoj pripravnosti u Tel Avivu i širom zemlje jer bi i dalje moglo biti "incidenata i sličnih napada".

"Svi stanovnici Izraela saosjećaju sa porodicama ubijenih i moli se za zdravlje ranjenih“, naveo je Benet, dodavši da je "rat protiv ubilačkog terora dug i težak", najavljujući pobjedu.

Izraelski lider je posle sastanka sa najvišim bezbjednosnim zvaničnicima naredio da se do daljeg zatvori prelaz na sjever Zapadne obale kako bi se ograničio prilaz gradu Dženinu odakle je napadač, kao i da se provjeri da li su njegovi rođaci umiješani u napad.

Ministar odbrane Beni Ganc je zaprijetio da će Izrael naplatiti visoku cijenu od terorista i "proširiti svoje operacije protiv talasa terora".

Otac napadača je pohvalio sina, dok su stanovnici Dženina na Zapadnoj obali marširali u čast napadača.

"Vidjećete pobjedu uskoro. Bog će osloboditi džamiju Al Aksa od okupatora", rekao je otac ispred porodične kuće u Dženinu, prenijeli su izraelski mediji na hebrejskom, navodeći da je on bio pripadnik palestinskih bezbjednosnih snaga.

Sinoćnji napad je bio četvrti u Izraelu u protekle tri nedjelje i dogodio se u vrijeme pojačane napetosti i početka svetog muslimanskog mjeseca posta Ramazana, navodi AP.

Trinaest ljudi je ubijeno u tim napadima.

Tokom dana bi hiljade Palestinaca sa Zapdne obale trebalo da uđu u Jerusalim povodom prvih molitvi tokom Ramazana u džamiji Al Aksa.

Nije zasad poznato da li će Izrael izmijeniti prvobitnu odluku da dozvoli vjernicima da uđu u Jerusalim.

Protesti i sukobi u tom svetom gradu tokom Ramazana prošle godine prerasli su u 11-dnevni rat između Izraela i islamskog ekstremističkog Hamasa, vladajućeg u pojasu Gaze.

Bonus video: