"Neutralni posmatrači" da zauzmu jasan stav prema Rusiji

Ministarka finansija SAD poručila Kini da pomogne u okončanju rata u Ukrajini ili će izgubiti poziciju u svijetu

9080 pregleda 230 reakcija 11 komentar(a)
Dženet Jelen, Foto: Rojters
Dženet Jelen, Foto: Rojters

Američka ministarka finansija Dženet Jelen pozvala je juče Kinu i druge države da okončaju "gnusni rat" koji je Rusija pokrenula u Ukrajini, upozoriviši da će se oni koji pokušaju da podriju zapadne sankcije suočiti sa posljedicama.

Govoreći pred Atlantskim savjetom u Vašingtonu, Jelen je kazala da se ona "duboko" nada da će Kina izvući nešto pozitivno iz "specijalnog odnosa" sa Rusijom i istakla da će pozicija Pekinga u svijetu biti ugrožena ukoliko se to ne dogoditi.

Kina ne može da očekuje da globalna zajednica poštuje buduće pozive Pekinga o suverenitetu i teritorijalnom integritetu ukoliko ne uspije da poštuje te iste principe u Ukrajini "sada kada je to bitno", kazala je ona.

"Reakcija Kine na naš poziv na odlučnu akciju prema Rusiji odraziće se na stav svijeta prema Kini i spremnost da prihvati buduće ekonomske integracije", kazala je Jelen.

Jelen je kazala da će se rat između Rusije i Ukrajine odraziti na globalni ekonomski rast i da je Bajdenova administracija odlučna u svojoj posvećenosti da Rusija odgovara za njeno "užasno ponašanje" i kršenja međunarodnog prava.

"Budite uvjereni dok Putin ne okonča svoj gnusni rat, Bajdenova administracija će raditi sa našim partnerima kako bi gurnula Rusiju u dalju ekonomsku, finansijsku i stratešku izolaciju", kazala je ona.

Ruska invazija je podstakla mnoge zemlje i kompanije da preduzmu zajedničke korake i prekinu poslovne veze sa Moskvom, na način koji bi mogao pomoći u oblikovanju globalne reakcije na druge "globalne izazove", kazala je Jelen.

Upozorila je države koje još "posmatraju sa strane, možda tražeći šansu da profitiraju očuvanjem odnosa sa Rusijom i da popune prazninu nastalu povlačenjem drugih" da su njihovi motivi kratkoročni.

"Budućnost našeg međunarodnog poretka, i u pogledu mirovne bezbjednosti i ekonomskog prosperiteta, dovedena je u pitanje", kazala je ona. "Da budemo jasni, jedinstvena koalicija... neće biti indiferentna na postupke koji podrivaju uvedene sankcije".

Komentari američke ministarke finansija uslijedili su svega nekoliko dana nakon što je predsjednik SAD Džo Bajden upozorio Indiju, koja nije uvela sankcije Moskvi, da kupovina većih količina nafte od Rusije nije u interesu Indije i da može ugroziti reakciju SAD na rat u Ukrajini.

Vašington i saveznici pokušavaju da izvrše pritisak na Indiju, Kinu i druge "posmatrače sa ograde" da zauzmu jasan stav protiv Rusije i onoga što Moskva naziva "specijalnom vojnom operacijom".

Jelenova je kazala da su takođe neophodne promjene za "modernizaciju" Breton Vuds institucija kreiranih na kraju Drugog svjetskog rata, uključujući Međunarodni monetarni fond i Svjetsku banku, kako bi se riješili problemi 21. vijeka koji su doveli do aktuelnog konflikta.

Bonus video: