Bajden odobrio vojnu pomoć Ukrajini od 800 miliona dolara: "Ne možemo sada stati"

"Novi paket pomoći će sadržati mnoge od vrlo efikasnih oružanih sistema koje smo već isporučili i nove kapacitete prilagođene širem napadu koji očekujemo da će Rusija pokrenuti u istočnoj Ukrajini", rekao je Bajden u saopštenju

6958 pregleda 3 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden odobrio je novu vojnu pomoć Ukrajini od 800 miliona dolara, koja uključuje artiljeriju i helikoptere da ojača njenu odbranu protiv pojačane ruske ofanzive na istoku zemlje.

Bajden je poslije razgovora sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim objavio da će SAD dati ovu dodatnu pomoć i s njim se dogovorio o koordinaciji isporuke.

Rekao je da pomoć uključuje artiljerijske sisteme, oklopna vozila i helikoptere.

"Novi paket pomoći će sadržati mnoge od vrlo efikasnih oružanih sistema koje smo već isporučili i nove kapacitete prilagođene širem napadu koji očekujemo da će Rusija pokrenuti u istočnoj Ukrajini", rekao je Bajden u saopštenju.

Bajden je rekao da će SAD nastaviti da sa saveznicima daju oružje i resurse kako se bude nastavljao sukob.

"Stalna isporuka oružja koju su SAD i njiovi saveznici obezbijedili Ukrajini bila je kritična u održavanju njene borbe protiv ruske invazije. Ona je pomogla da osigura da (ruski predsjednik Vladimir) Putin nije uspio da ostvari svoje prvobitne planove da zauzme i kontroliše Ukrajinu. Ne možemo sada stati", rekao je Bajden.

Bonus video: