Izrael uspješno testirao laserski protivraketni sistem

Premijer Izraela Naftali Benet najavio je u februaru da će Izrael početi da koristi taj sistem u roku od jedne godine i to je bila poruka upućena najvećem neprijatelju Izraela, Iranu

4986 pregleda 2 komentar(a)
Beni Ganc, Foto: Shutterstock
Beni Ganc, Foto: Shutterstock

Izraelski novi protivraketni odbrambeni sistem uspješno je presreo granate, rakete i protivtenkovske projektile tokom nedavnih testova u pustinji Negev, izjavio je danas ministar odbrane Izraela Beni Ganc.

Ministar je najavio da će taj laserski sistem izraelske proizvodnje, koji će dopunjavati niz vazdušnih odbrambenih sistema poput skupe "Gvozdene kupole" razmještene u Izraelu, postati operativan što je moguće prije.

Cilj je da se laserski sistemi razmjeste duž granica Izraela tokom naredne decenije i biće dio "efikasnog, jeftinog i inovativnog zaštitnog kišobrana", rekao je Ganc.

Premijer Izraela Naftali Benet najavio je u februaru da će Izrael početi da koristi taj sistem u roku od jedne godine i to je bila poruka upućena najvećem neprijatelju Izraela, Iranu.

Izrael je već razvio ili razmjestio niz sistema namijenjenih za presretanje dugometnih raketa i raketa ispaljenih sa udaljenosti od nekoliko kilometara, a opremio je i tenkove sa protivraketnim odbrambenim sistemom.

Očekuje se da se laserski sistem, o čijoj se efikasnosti malo zna, razmjesti na zemlji, u vazduhu i na moru.

Ganc je objavio uspješno testiranje na godišnjicu 11-dnevnog rata Izraela i islamskog ekstremističkog Hamasa, vladajućeg u pojasu Gaze, koji je tada ispalio više od 4.000 raketa prema izraelskoj teritoriji.

Izraelski zvaničnici su poslije rata rekli da je odbrambeni sistem "Gvozdena kupola" presreo 90 odsto raketa, ali su naveli da je skup i da će se nova laserska odbrana mnogo više isplatiti.

Ministarstvo odbrane Izraela objavilo je kratak video snimak i reklo da se na njemu vidi uspješno presretanje raketa, granata i bespilotne letjelice.

Na snimku se čuje i muzika i čini se da laserski zrak dolazi iz stanice na zemlji i pogađa mete i razbija ih na male djelove.

Uspješnost testa objavljena je u vrijeme kada su u zastoju pregovori Irana sa svjetskim silama o obnavljanju nuklearnog sporazuma.

Izrael se protivi tom sporazumu, tvrdeći da neće u dovoljnoj mjeri ograničiti iranski nuklearni program, ni vojne aktivnosti te zemlje u regionu.

Lideri Izraela su upozorili da će sami učiniti sve što je potrebno da zaštite svoju zemlju.

Bonus video: