Kralj Jordana: Izrael da prestane sa provokativnim mjerama, poštovati istorijski i legalni status džamije Al - Aksa

Premijer Izraela Naftali Benet je naglasio da radi na smanjenju napetosti, ali je rekao da izraelsko političko rukovodstvo u potpunosti podržava prisustvo izraelskih snaga bezbjednosti na Brdu hrama koje je izazvalo gnijev Palestinaca i da one mogu da "urade sve što će obezbijediti sigurnost građana Izraela"

2593 pregleda 1 komentar(a)
Abdulah Drugi, Foto: Shutterstock
Abdulah Drugi, Foto: Shutterstock

Kralj Jordana Abdulah Drugi apelovao je danas na Izrael da "prekine nelegalne provokativne mjere" na svetilištu u Jerusalimu, gdje se nalazi džamija Al-Aksa i pozvao na veći međunarodni pritisak poslije još jednog dana sukoba izraelske policije i Palestinaca.

Jordan, koji je zaštitnik muslimanskih svetih mjesta u Jerusalimu, je optužio izraelske vlasti što su dopustile jevrejskim vjernicima da idu na Brdo hrama, kako svetilište zovu Jevreji jer su se tamo nekada nalazili drevni jevrejski hramovi.

Na osnovu statusa kvo Jevrejima je dozvoljeno da posjećuju Brdo hrama, koje muslimani zovu Uzvišeno utočište (Haram al-Šarif), ali ne i da se tamo mole.

"Njegovo veličanstvo Kralj Abdulah Drugi naglašava potrebu da Izrael poštuje istorijski i legalni status kvo u kompleksu džamije Al -Aksa" , saopštila je kraljevska palata u vrijeme dok se monarh oporavlja u Frankfurtu od operacije.

Kralj je zatražio od vlade da nastavi regionalne i međunarodne napore "da se zaustavi izraelska eskalacija".

Premijer Izraela Naftali Benet naglasio je da se pripadnicima svih vjera, Jevrejima, muslimanima i hrišćanima mora dopustiti da slave praznike u Jeruslimu, ali tako da se održi mir.

Benet je naglasio da radi na smanjenju napetosti, ali je rekao da izraelsko političko rukovodstvo u potpunosti podržava prisustvo izraelskih snaga bezbjednosti na Brdu hrama koje je izazvalo gnijev Palestinaca i da one mogu da "urade sve što će obezbijediti sigurnost građana Izraela".

Palestinski predsjednik Mahmud Abas je zatražio od SAD da "intevenišu i prekinu ćutanje pred agresijom koja prijeti da zapali region", prenijeli su izraelski mediji.

U saopštenju iz njegovog kabineta je navedeno da "međunarodna zajednica mora odmah da zaštiti palestinski narod".

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan je razgovarao danas s Abasom i osudio "izraelsku intervenciju protiv vjernika u džamiji Al-Aksa".

Danas je 728 Jevreja posjetilo Brdo hrama u grupama.

U sukobima s policijom ranjeno je najmanje 17 Palestinaca, a još nekoliko ljudi zadobilo je lake povrede od kamenica koje su bacali Palestinci na autobuse sa posjetiocima kod Starog grada u kome se nalazi Brdo hrama.

U petak je u takvim sukobima povrijeđeno više od 150 Palestinaca i tri izraelska policajca.

Bonus video: