SAD i Seul za pregovore sa Sjevernom Korejom poslije niza njenih raketnih proba

Kim je rekao da SAD i njihovi saveznici "nijesu zatvorili vrata diplomatiji" sa Sjevernom Korejom i da "nemaju neprijateljske namjere prema" toj zemlji

2751 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Američki specijalni izaslanik za Sjevernu Koreju Sung Kim izjavio je danas da su se Vašington i Seul složili da treba snažno odgovoriti na nedavne sjevernokorejske raketne probe, ali da ostaju otvoreni za dijalog sa Pjongjangom.

"Složili smo se oko potrebe snažnog odgovora na destabilizirajuće ponašanje (Sjeverne Koreje) koje smo vidjeli. Takođe smo se složili oko potrebe održavanja najjačih mogućih zajedničkih kapaciteta za odvraćanje na Korejskom poluostrvu", rekao je Kim novinarima poslije sastanka sa južnokorejskim zvaničnikom No Kju-Dukom.

Kim je došao u Seul dva dana pošto je Sjeverna Koreja testirala novi tip rakete, što je bilo njeno 13. probno ispaljivanje projektila od početka godine. Stručnjaci navode da Sjeverna Koreja želi da unaprijedi arsenal naoružanja i da od rivala iznudi ustupke poput ukidanja sankcija.

Među testiranim naoružanjem su i projektili koji mogu da nose nuklearno oružje i da dosegnu i kopno SAD i teritorije njihovih saveznika kao što su Južna Koreja i Japan. Postoji zabrinutost da bi Sjeverna Koreja uskoro mogla da izvede nuklearnu probu sa ciljem povećanja pritiska na rivale.

No Kju-Duk, južnokorejski izaslanik za nuklearna pitanja, rekao je da on i Kim dijele zabrinutost da će Sjeverna Koreja vjerovatno nastaviti sa potezima koji podižu regionalne tenzije. On je pozvao Sjevernu Koreju da se vrati pregovorima.

Kim je rekao da SAD i njihovi saveznici "nijesu zatvorili vrata diplomatiji" sa Sjevernom Korejom i da "nemaju neprijateljske namjere prema" toj zemlji. On je ponovio da je Vašington spreman na pregovore sa Pjongjangom "bilo gdje, bez ikakvih uslova".

Severna Koreja već izvesno vreme odbija taj poziv i navodi da SAD prvo moraju da odustanu od neprijateljske politike da bi pregovori bili obnovljeni. Neki stručnjaci navode da Severna Koreja želi da joj SAD ublaže sankcije ili da obustave redovne vojne vežbe sa Južnom Korejom, koje Pjongjang smatra probom invazije.

Bonus video: