Sjeverna i Južna Koreja postigle sporazum o denuklearizaciji

Dvojica lidera saglasila su se poslije sastanka u demilitarizvanoj zoni koja dijeli Sjevernu i Južnu Koreju da će se zalagati za "trostruke" pregovore sa SAD i "četvorostruke" progovore sa Kinom na postizanju konačnog mira
62 pregleda 6 komentar(a)
Kim Džong Un, Mun Džae In, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Mun Džae In, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.04.2018. 10:30h

Sjeverna i Južna Koreja postigle su sporazum o denuklearizaciji i kraju rata na Korejskom poluostrvu.

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un i predsjednik Južne Koreje Mun Džae saopštili su da će se zalagati za zajedničke pregovore sa SAD i Kinom na formalnom okončanju rata na Korejskom poluostrvu.

Dvojica lidera saglasila su se poslije sastanka u demilitarizvanoj zoni koja dijeli Sjevernu i Južnu Koreju da će se zalagati za "trostruke" pregovore sa SAD i "četvorostruke" progovore sa Kinom na postizanju konačnog mira.

Dvije Koreje saopštile su da očekuju da se zvanični kraj rata proglasi do kraja godine.

Lideri Sjeverne i Južne Koreje dogovorili su se da otvore kancelariju za komunikaciju u sjevernokorejskom gradu Kaesong i omoguće privremeno spajanje porodica razdvojenih u ratu od 1950. do 1953.

Na sastanku je dogovoreno da će predsjednik Južne Koreje Mun Džae na jesen posjetiti Pjiongjang.

Dvije Koreje su dogovorile da će pojačati civilnu razmjenu i založili su se za zajedničko učešće na sportskim i kulturnim manifestacijama.

Dvojica lidera razgovarala su ranije danas o denuklearizaciji i miru na svom poluostrvu, izjavio je portparol Munovog kabineta, Jun Jung Čan.

"Dvojica lidera su imala iskren i otvoren razgovor o denuklearizaciji, o uspostavljanju trajnog mira na Korejskom poluostrvu, i o razvoju bilateralnih odnosa", rekao je Jun i dodao da će i supruge dvojice lidera biti na banketu na kraju današjeg sastanka.

Kim i Mun su se danas sastali u demilitarizvanoj zoni koja dijeli njihove dvije zemlje.

To je najavljeno kao "istorijski samit" jer je Kim prvi sjevernokorejski zvaničnik na južnokorejskom tlu još od kraja Korejskog rata (1950-1953).

Kim je rekao da su ga "obuzele emocije" kada je prokračio betonski prag koji predstavlja granicu između dvije Koreje.

Frans pres je prenio da je za zaštitu posjete obezbjeđenje Kima pažljivo odabrano - po fizičkoj formi, izgledu, "snajperskim sposobnostima" i boraličkim vještinama, kako im "ne bi ni mrav promakao".

Bonus video: