Si Đinping: Osujetićemo svaki pokušaj Tajvana da stekne nezavisnost

Otvarajući Kongres Komunističke partije Kine, Si je rekao da će Peking nastaviti da koristi mirna sredstva kako bi stavio pod kontrolu Tajvan koji ima sopstvenu vladu i dodao da Kina nikad neće dozvoliti trajnu secesiju "bilo kog dijela" zemlje, navodi Asošiejted pres
127 pregleda 0 komentar(a)
Si Đinping, Foto: Beta/AP
Si Đinping, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.10.2017. 10:44h

Predsjednik Kine Si Đinping izjavio je danas da je njegova zemlja "riješena i sposobna" da osujeti svaki pokušaj Tajvana da stekne nezavisnost.

Otvarajući Kongres Komunističke partije Kine, Si je rekao da će Peking nastaviti da koristi mirna sredstva kako bi stavio pod kontrolu to ostrvo koje ima sopstvenu vladu i dodao da Kina nikad neće dozvoliti trajnu secesiju "bilo kog dijela" zemlje, navodi Asošiejted pres.

Tajvan, čiji je zvaničan naziv Republika Kina, bio je 50 godina japanska kolonija, do predaje Japana u Drugom svjetskom ratu 1945. godine, kada je vraćen Kini. Pred kraj Kineskog građanskog rata izmedju komunista i nacionalista, poraženi Čang Kaj-šekovi nacionalisti povukli su se na Tajvan, gdje su uspostavili paralelnu kinesku vladu koja, kao i Peking, polaže pravo na cijelu teritoriju Kine.

Peking je prošle godine prekinuo kontakte s vladom Tajvana kako bi kaznio njegovog predsjednika zbog toga što odbija da prihvati stav Pekinga da je to ostrvo dio Narodne Republke Kine.

Si Đinping je ranije poručio u govoru na otvaranju 19. kongresa Komunističke partije Kina da je ta zemlja "ustala, postala bogata i snažna".

Ujedno je najavio i da će vojska Kine do sredine ovog vijeka biti "na najvišem svjetskom nivou".

Si je uputio važne poruke kineskom narodu i govorio o smjeru u kojem će Kina ići u narednim decenijama. On je ocijenio da je "socijalizam sa kineskim karakteristikama zakoračio u novu eru".

"Biće ovo era u kojoj ćemo obezbijediti odlučnu pobjedu u izgradnji umjereno naprednog društva u svim sferama i sveopštih napora da izgradimo veliku modernu socijalisticku zemlju. Ovo će takođe biti era u kojoj će se vidjeti da se Kina približava liderskoj poziciji u svijetu. Kina je ustala, postala je bogata i snažna", istakao je Si.

Predsjednik Kine je kazao da su "potrebe da ljudi žive bolje sve veće ne samo u pogledu materijalnih i kulturnih potreba".

"Rastu i njhovi zahtjevi za demokratijom, vladavinom zakona, pravičnošću i pravdom, sigunošću i boljim okruženjem", rekao je Si, lider kineskih komunista i predsjednik najmnogoljudnije države na svijetu.

Si je u govoru na kongresu najavio "potpunu reformu vojske na najvišem svjetskom nivou do sredine 21. vijeka".

Si je rekao i da kineska privreda "neće zatvoriti vrata svijetu" već će se "dodatno otvoriti".

Otvaranje (privrede) će dovesti napredak, dok nas zatvaranje vraća unazad. Kina neće zatvoriti vrata svijetu već se dodatno otvoriti", rekao je Si na otvaranju kongresa Komunističke partije Kine.

Prema njegovim riječima, kineske vlasti će "štititi prava i interese stranih investitora i svako preduzeće koje posluje u Kini će imati jednak i ravnopravan tretman".

SAD i Evropska unija su u nekoliko navrata optužile Kinu za protekcionizam dok se strane kompanije prisutne u Kini žale na diskriminaciju.

Očekuje se da će na višednevnom kongresu Si ponovo biti izabran kao lider stranke i predsjednik države.

Bonus video: