Od PayPal-a, preko Tesle i svemira do Tvitera - sve što treba da znate o Ilonu Masku

Van svojih ambicioznih projekata, Mask je skoro jednako poznat po svojoj onlajn ličnosti. Popularan je na Tviteru, društvenoj mreži koju je ovih dana kupio za 44 milijarde dolara

4156 pregleda 7 komentar(a)
Mask, Foto: Reuters
Mask, Foto: Reuters

Velike promjene mogle bi da stignu na Tviter nakon što je milijarder, vlasnik "Tesle" i izvršni direktor "SpaceX-a" Ilon Mask kupio giganta društvenih mreža u ugovoru vrijednom 44 milijarde dolara.

Mask obećava da će donijeti "slobodu govora" na Tviter, a "USA Today" donosi priču o tome ko je zapravo Mask i šta treba znati o najbogatijem čovjeku na zemlji.

Ko je Ilon Mask?

Rođen u Južnoj Africi, Mask je preduzetnik milijarder - izvršni direktor Tesle, popularnog proizvođača električnih vozila i SpaceX-a, kompanije koja se bavi izradom svemirskih letjelica i svemirskim letovima.

Ilon Mask
foto: Reuters

Rano bogatstvo zaradio je osnivanjem "PayPal"-a 1999. godine. Svjetska aukcijska platforma na internetu "eBay" kupila je ovu kompaniju 2002. za 1,5 milijardi dolara, a Mask je navodno zaradio 180 miliona dolara od tog posla, objavio je magazin "Time".

Ubrzo nakon toga, Mask je osnovao "SpaceX", kompaniju koja sarađuje sa NASA-om u svemirskim misijama. Maskovi poštovaoci najavljuju ga kao vizionara koji gura svijet u budućnost. Njegov krajnji cilj sa "SpaceX"-om je da kolonizacijom Marsa čovječanstvo učini "multiplanetarnim", a još jedan od njegovih projekata nastoji da integriše kompjuter u ljudski mozak.

Van svojih ambicioznih projekata, Mask je skoro jednako poznat po svojoj onlajn ličnosti. Popularan je na Tviteru, gdje se bavi politikom, otvoreno razgovara o poslu i prihvata mim kulturu interneta, a neki od njegovih tvitova doveli su ga i do pravnih problema.

Koliko godina ima Ilon Mask?

Mask je rođen 28. juna 1971. Ima 50 godina.

Odakle je Mask?

Mask je odrastao u Pretoriji, jednom od tri glavna grada Južne Afrike. Njegova majka je južnoafrička manekenka rođena u Kanadi, a zanimljivo bila je finalistkinja takmičenja za mis Južne Afrike 1969. godine. Njegov otac Erol je inženjer. Njegovi roditelji su se razveli su se 1980.

Da li je Mask najbogatiji čovjek na svijetu?

U 2021. Mask je nadmašio osnivača Amazona Džefa Bezosa i postao najbogatiji čovjek na svijetu.

Kolika je neto vrijednost Ilona Maska?

Forbs njegovu neto vrijednost procjenjuje na 267,1 milijardu dolara.

Ilon Mask
foto: Reuters

Da li je Ilon Mask oženjen?

Mask je od 2000. do 2008. bio oženjen kanadskom autorkom Džastin Vilson. Takođe je bio oženjen engleskom glumicom Talulom Rajli od 2010. do 2016. Ima šestoro djece sa prvom i dvoje djece sa bivšom devojkom, pjevačicom Grajms.

Koje kompanije posjeduje Ilon Mask?

Mask je osnovao ili bio suosnivač nekoliko velikih kompanija. Na listi se nalaze Tesla, SpaceX, OpenAI, Neuralink, The Boring Company i Starlink.

Gdje je Ilon Mask išao na koledž?

Musk je 1995. diplomirao fiziku i poslovanje na Univerzitetu Pensilvanija. Napustio je doktorski program fizike na Univerzitetu Stanford.

Bonus video: