Bajden: Američka privreda i dalje otporna naspram istorijskih izazova

Bajden je rekao u saopštenju da su SAD pogodili "tehnički faktori" navodeći "izazov kovida-19 u cijelom svijetu, neopravdanu invaziju Ukrajine koju je izvršio Putin i svjetsku inflaciju

2364 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Američka privreda je "i dalje otporna" naspram "istorijskih izazova", ocijenio je danas predsjednik SAD Džo Bajden poslije objave podataka o bruto domaćem prozivodu (BDP) u zemlji u prvom tromjesečju koji je pao za 1,4 odsto na godišnjem nivou.

Bajden je rekao u saopštenju da su SAD, prvu svjetsku privredu, između januara i marta pogodili "tehnički faktori" navodeći "izazov kovida-19 u cijelom svijetu, neopravdanu invaziju Ukrajine koju je izvršio (ruski predsjednik Vladimir) Putin i svjetsku inflaciju.

Američka privreda zabilježila je pad u prvom tromjesečju ove godine, prvi put od kada je pandemijska recesija pogodila zemlju prije dvije godine, sa padom od 1,4 odsto na godišnjem nivou. Međutim potrošači i firme nastavili su da troše u znaku održivosti privrede, navodi agencija AP.

Pad privredne aktivnosti u prvom kvartalu od januara do marta ne znači da je vjerovatno da će doći do recesije narednih mjeseci. Većina ekonomista očekuje skok ovog kvartala pošto solidno zapošljavanje i rast plata podržavaju privredni rast.

Bonus video: