Crveni polumjesec: U sukobima u Al-Aksi povrijeđene 42 osobe

Izraelska policija je saopštila da su snage ušle u kompleks nakon što su "izgrednici" bacili kamenje i vatromet

1981 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

U sukobima između Palestinaca i izraelske policije u džamiji Al-Aksa u Jerusalimu u petak su povrijeđene 42 osobe, saopštio je u petak, 29. aprila, palestinski Crveni polumjesec.

Nemiri su se dogodili posljednjeg petka u muslimanskom svetom mjesecu Ramazanu.

Crveni polumjesec je dodao da su 22 osobe prebačene u bolnicu i da nema povreda opasnih po život.

Izraelska policija je saopštila da su snage ušle u kompleks nakon što su "izgrednici" bacili kamenje i vatromet, uključujući i prema Zapadnom zidu, svetom jevrejskom mjestu ispod Al-Akse. U saopštenju se navodi da su službenici koristili "sredstva za razbijanje masa" da obuzdaju nemire.

Svjedoci i novinari agencije Frans pres (AFP) rekli su da je policija ispalila suzavac i gumene metke.

Policija je saopštila da su tri osobe uhapšene, dvije zbog bacanja kamenja i jedna zbog "podsticanja rulje".

"Proteklih sat vremena, lokacija je bila tiha i (muslimanski) vjernici bezbjedno ulaze (u kompleks)", saopštila je policija.

Ali tenzije su i dalje visoke na lokaciji u srcu jerusalimskog starog grada ograđenog zidinama, u dijelu istočnog Jerusalima koji je anektirao Izrael.

Tokom protekle dvije nedjelje, skoro 300 Palestinaca je povrijeđeno u sukobima u kompleksu Al-Aksa, trećem najsvetijem mjestu u islamu, koje je najsvetije mjesto za Jevreje, koji ga nazivaju Brdom hrama.

Izraelski upadi na lokaciju tokom Ramazana izazvali su globalnu zabrinutost, ali jevrejska država insistira na tome da je bila primorana da djeluje protiv operativaca iz islamističkih grupa Hamas i Islamski džihad koji su željeli da izazovu šire nemire u Jerusalimu.

Novi nemiri dolaze pred kraj Ramazana koji se završava početkom sljedeće nedjelje. Nasilje u izraelskom anektiranom istočnom Jerusalimu izazvalo je strah od još jednog oružanog sukoba sličnog 11-dnevnom ratu prošle godine između Izraela i militantne grupe Hamas, izazvan sličnim nemirima u Al-Aksi.

Posljednjih nedjelja zabilježena je izolovana raketna paljba iz Gaze prema Izraelu i izraelske represalije, ali nema prijavljenih žrtava ni na jednoj strani.

Bonus video: