FOTO Protest u Vašingtonu zbog mogućeg ukidanja legalnog abortusa, poziv demokratama u Kongresu da preduzmu mjere

U roku od svega nekoliko sati nakon što je Politiko objavio ovu informaciju, masa ogorčenih demonstranata je pozivala demokrate u Kongresu da preduzmu mjere za zaštitu prava na abortus, istovremeno osuđujući moguću odluku kojom bi se uskratilo to pravo koje smatraju osnovnim ljudskim pravom

5138 pregleda 1 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Reuters
Sa protesta, Foto: Reuters

Aktivisti protiv abortusa i pristalice legalnog prekida trudnoće izašli su na ulice Vašingtona nakon vijesti da bi Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država (SAD) mogao da poništi presudu Ro protiv Vejda iz 1973. godine kojom je abortus legalizovan širom Amerike.

Američki portal Politiko je prenio da nezvanična većinska sudska odluka koja je juče procurila u javnost sugeriše da će Vrhovni sud SAD glasati za poništavanje odluke donijete u slučaju Ro protiv Vejda kojom je legalizovan abortus širom SAD 1973. godine.

U roku od svega nekoliko sati nakon što je Politiko objavio ovu informaciju, masa ogorčenih demonstranata je pozivala demokrate u Kongresu da preduzmu mjere za zaštitu prava na abortus, istovremeno osuđujući moguću odluku kojom bi se uskratilo to pravo koje smatraju osnovnim ljudskim pravom.

Abortus je jedno od pitanja koja izaziva najveće podjele u američkoj politici i traje skoro pola vijeka.

Anketa istraživačkog centra Pju iz prošle godine pokazala je da 59 odsto odraslih Amerikanaca vjeruje da bi pobačaj trebalo da bude legalan u svim ili u većini slučajeva, dok 39 odsto smatra da bi abortus trebalo da bude nezakonit u većini ili u svim slučajevima.

Izvještač Politika, koji je objavio ovu vijest, precizirao je da je sudijsko mišljenje, objavljeno 10. februara, u međuvremenu možda promijenjeno.

Bonus video: