SAD nakon "nuklearnog rata u svakom trenutku": Ne isključujemo direktne pregovore

SAD su usredsređene na diplomatiju kako bi se riješio problem koji pravi Sjeverna Koreja, kaže zamjenik američkog državnog sekretara Džon Salivan
1 komentar(a)
Džon Salivan, Foto: Reuters
Džon Salivan, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.10.2017. 08:18h

Sjedinjene Američke Države (SAD) ne isključuju mogućnost eventulanih direktnih pregovora sa Sjevernom Korejom, izjavio je danas zamjenik američkog državnog sekretara Džon Salivan.

Njegova izjava dolazi svega nekoliko sati nakon što je Pjongjang upozorio da bi nuklearni rat mogao da izbije u bilo kom trenutku.

"Mi, na kraju, ne isključujemo mogućnost direktnih pregovora", rekao je Salivan u Tokiju poslije razgovora sa japanskim kolegom, zamjenikom ministra za spoljne poslove Šinsukeom Sugijamom.

SAD su usredsređene na diplomatiju kako bi se riješio problem koji pravi Sjeverna Koreja, kaže on.

"Međutim, mi moramo sa našim saveznicima, Japanom, Južnom Korejom i drugima, da budemo spremni na najgore ukoliko diplomatija ne postigne uspjeh", poručio je Salivan.

Salivan će, nakon posjete Japanu, boraviti u Južnoj Koreji, prenosi Rojters.

Njegova posjeta dolazi uoči turneje po tom regionu predsjednika SAD Donalda Trampa, zakazane za naredni mjesec, dok napetosti u regionu rastu usljed zabrinutosti zbog nuklearnih i raketnih proba Sjeverne Koreje.

Sjeverna Koreja poručila je prethodno Ujedinjenim nacijama da nikada neće pregovarati o rashodovanju svog nuklearnog arsenala ukoliko SAD ne promijene svoju "neprijateljsku" politiku, upozorivši da "nuklearni rat može da izbije u svakom trenutku".

Bonus video: