Trijumf republikanaca i religioznih konzervativaca

Predsjednik SAD Džo Bajden obećao da će učiniti sve kako bi zaštitio pravo žene na izbor i upozorio da potencijalna presuda Vrhovnog suda može ugroziti i druge slobode

11649 pregleda 3 komentar(a)
Protest ispred zgrade Vrhovnog suda u Vašingtonu, Foto: REUTERS
Protest ispred zgrade Vrhovnog suda u Vašingtonu, Foto: REUTERS

Američki Vrhovni sud juče je potvrdio autentičnost nacrta presude, koji ukazuje da bi sud mogao preinačiti istorijsku presudu Ro protiv Vejda iz 1973. godine kojom je legalizovan abortus, dok demokrate i predsjednik Džo Bajden obećavaju da će pokušati da zaštite pravo na abortus.

Bajden je jasno stavio do znanja da je njegova administracija spremna da zaštiti prava na abortus kada presuda Vrhovnog suda SAD bude objavljena. “Mislim da je pravo na izbor osnovno pravo svake žene”, naveo je Bajden i dodao da potencijalna presuda Vrhovnog suda o preinačenju istorijske odluke može podriti i druge slobode.

Džo Bajden
foto: REUTERS

Mada posvećeni katolik, Bajden podržava pravo na abortus. Međutim, njegova nevoljnost tokom proteklih godinu dana da interveniše dok je nekoliko američkih država ograničavalo pravo na abortus - kao i izbjegavanje da upotrijebi riječ abortus - izazivalo je kritike aktivista.

On je juče kazao da je usljed usvajanja restriktivnijih zakona u pojedinim državama i predstojeće odluke Vrhovnog suda, dao instrukcije zvaničnicima Bijele kuće da pripreme opcije kao odgovor administracije na različite ishode. “Bićemo spremni kada odluka bude objavljena”, kazao je Bajden.

Pravo na abortus je ključna motivaciona tema za demokrate, isto kao što je i protivljenje abortus pokretač za konzervativne birače, navodi Rojters.

Nacrt odluke Vrhovnog suda SAD objavio je kasno u ponedjeljak portal “Politiko” što predstavlja izuzetno rijetko odstupanje od tajnosti procesa razmatranja Vrhovnog suda, i to o slučaju od ogromnog značaja, navela je agencija AP.

Sud je juče izdao saopštenje da će otvoriti istragu o tome kako je nacrt odluke procurio u medije i dodao da dokument, čiji je autor konzervativni sudija Semjuel Alito ne predstavlja “konačnu odluku bilo kojeg člana” Vrhovnog suda.

Protivnici abortusa se mole ispred zgrade Vrhovnog suda u Vašingtonu
Protivnici abortusa se mole ispred zgrade Vrhovnog suda u Vašingtonufoto: Rojters

Demokrate na državnom i saveznom nivou i aktivisti za zaštitu prava na abortus juče su tražili načine da spriječe ogromnu društvenu promjenu koju dugo traže republikanci i religiozni konzervativci.

Bajden je kazao da birači treba da izaberu što više članova Kongresa koji podržavaju pravo na abortus kako bi glasali da pravo na abortus postane savezni zakon SAD.

”Učinite nešto demokrate”, uzvikivali su juče aktivisti za zaštitu prava na abortus ispred zgrade Vrhovnog suda u znak protesta nakon objavljivanja nacrta odluke.

Pristalice prava na abortus ispred zgrade Vrhovnog suda SAD
Pristalice prava na abortus ispred zgrade Vrhovnog suda SADfoto: REUTERS

”Ukoliko je izvještaj tačan, Vrhovni sud se sprema da sprovede najveće ograničenje prava u zadnjih 50 godina - ne samo za žene nego za sve Amerikance, naveli su u zajedničkom saopštenju dvoje istaknutih demokrata, predsjednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi i vođa većine u Senatu Džek Šamer.

Ukoliko odluka Vrhovnog suda bude potvrđena, to će biti veliki trijumf za republikance koji su decenijama gradili sadašnju konzervativnu većinu u Sudu od šest prema tri.

U odsustvu saveznog zakona, pojedine države su posljednjih godinu dana uvele niz zakona u vezi sa abortusom. U šest država na čijem čelu su republikanci uvedena su dodatna ograničenja. Tri demokratske države uvele su mjere u cilju zaštite prava na abortus.

Abortus je jedna od najrazdornijih tema u politici SAD u zadnjih pola vijeka. Prema istraživanju Pju centra oko 59 odsto odraslih Amerikanaca smatra da treba da bude zakonit u svim ili većini slučajeva, dok 39 odsto smatra da treba da bude zabranjen u svim ili većini slučajeva.

Odluka Ro protiv Vejda omogućavala je sprovođenje abortusa u periodu trudnoće kada se smatra da fetus ne bi opstao izvan materice.

Odluka o abortusu, koja bi trebalo da bude objavljena krajem juna, biće najveća odluka Vrhovnog suda od kako je bivši predsjednik Donald Tramp uspio da imenuje troje konzervativnih sudija - Nila Goršuča, Breta Kavanoa i Ejmi Koni Baret.

Vrhovni sud SAD
foto: REUTERS

Rješavanje slučaja “Ro protiv Vejda je pogrešno od početka”, piše u nacrtu koji je potpisao sudija Semjuel Alito, jedan od šestorice konzervativnih sudija u Vrhovnom sudu. U nacrtu piše da, suštinski, ne postoji Ustavom garantovano pravo na abortus, te da će savezne države imati više ovlašćenja da tu oblast same regulišu, odnosno i da zabrane abortus.

”Vrijeme je da uvažimo Ustav i da odlučivanje o abortusu vratimo narodnim predstavnicima”, navodi se u nacrtu i dodaje da je “abortus duboko moralno pitanje”.

Vijest o preinačenju istorijske odluke zapanjila je aktiviste i one koji rade u klinikama za abortus.

Andraa Galegos, izvršna administratorka u Klinici za žene u Oklahomi, juče je pozvala oko 25 pacijentkinja kako bi im rekla da su procedure za prekid trudnoće otkazane jer će uskoro stupiti na snagu novi zakon koji je rađen po uzoru na onaj iz Teksasa koji je krajnje restriktivan.

”Sada sve ove konzervativne države poput Oklahome usvajaju isti zakon kao Teksas i ja moram da kažem da sam sve manje optimista i mnogo više uplašena za budućnost zakona Ro protiv Vejda”.

Grupa koja se bori protiv abortusa Suzan B. Entoni list pozdravila je vijest o odluci Vrhovnog suda.

”Ukoliko odluka zaista bude preinačena, naš posao će biti da izgradimo konsenzus za najsnažniju moguću zaštitu nerođene djece i žena u svakoj državi”, navela je u saopštenju predsjednica grupe Mardžori Danenfelser.

Vijest o preinačenju odluke objavljena je malo više od pola godine uoči izbora na sredini mandata koji će odlučiti hoće li demokrate zadržati njihovu tijesnu većinu u Kongresu u naredne dvije godine mandata predsjednika Džoa Bajdena.

Bonus video: